Ispiši ovu stranicu

Predstavljen Vukovarski zbornik, glasilo Ogranka Matice hrvatske u Vukovaru

Žaklina Kurmaić, Milan Paun i Tanja Belobrajdić Žaklina Kurmaić, Milan Paun i Tanja Belobrajdić Tijana Pavliček

U okviru programa obilježavanja Dana Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji u Pastoralnom centru sv. Bone predstavljen je 18. broj Vukovarskoga zbornika, godišnjega glasila Ogranka Matice hrvatske u Vukovaru.

Zbornik je tematski raznolik, u njemu je 18 autora napisalo 24 rada svrstanih u pet rubrika.

U rubrici Znanstvene i stručne rasprave Ana Marija Zulić istraživala je nazive zanimanja u starim hrvatskim rječnicima i došla do zanimljivih spoznaja.

Zbornik donosi i rezultate istraživanja čitalačkih navika učenika Gimnazije Vukovar temeljem ankete koju je sastavila i provela Sanja Matičić. Znatan je postotak učenika koji ne čitaju knjige i što je još gore, ne smatraju da je čitanje knjiga uopće potrebno.

- Najveći nam je tekst u zborniku Ivice Žabića koji piše o prodavaonicama tvornice Bata, odnosno Borovo, širom dviju Jugoslavija kroz 70 godina, a bilo ih je u vrijeme Bate 565, a u vrijeme Borova 625. Žabić u svom tekstu zapravo prvi donosi kompletne podatke o tim trgovinama i cjelovit popis svih trgovina. Žabić je za ovaj broj opisao trgovine u Borovu, Vukovaru, Zagrebu, Zemunu, Beogradu i Slavonskom Brodu. Sve su one bile namještene po Batinom modelu uređenja prodajnih prostora, a zanimljivo je da su kupcima nudile i usluge njege stopala, primjerice masažu. Dio redovite usluge bilo je obuvanje cipela kupcu. Prodavaonice su prodavale i čarape te nudile uslugu krpanja čarapa. Na kupljene cipele kupac je imao garanciju čak do šest mjeseci. Koliko je Bata ozbiljno pristupao poslu, možda najbolje svjedoči podatak kako je organizirao mjerenje veličine ženskih i muških stopala u cijeloj zemlji. Rezultat ispitivanja bio je da je prosječna veličina stopala žena bila 37, a 41 kod muškaraca – rekao je urednik zbornika Milan Paun.

Osim njega o zborniku su govorile Tanja Belobrajdić i Žaklina Kurmaić. Okupljene su pozdravili gvardijan Tonio Vučemilović i predsjednica ogranka Lidija Miletić.

 

Pročitano 566 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun