Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 60
Ispiši ovu stranicu

Hodočašće KUD-ova koji sudjeluju u Vinkovačkim jesenima

Detalj s prošlogodišnjih Vinkovačkih jeseni Detalj s prošlogodišnjih Vinkovačkih jeseni Foto: HRV

Crkva sv. Luke je spomenik kulture nulte kategorije

Uoči blagdana Male Gospe, 43 vukovarsko-srijemska kulturno umjetnička društva koja sudjeluju na 49. Vinkovačkim jesenima će 7. rujna po prvi puta hodočastiti u crkvu sv. Luke na Lučici i svetištu Gospe Lučičke u blizini, najavio je na konferenciji za novinare u Vinkovcima tajnik vukovarsko-srijemske zajednice kulturno-umjetničkih djelatnosti Stjepan Đurković. –Cijelo selo i velečasni i predsjednici KUD-ova, svi su prihvatili tu inicijativu na jedan radostan način –naglasio je Đurković.

 Župnik Ivica Tušek iz Lipovca istaknuo je da se crkva sv. Luke spominje još u 14. stoljeću, kada je uz nju bio franjevački samostan koji je za turskih osvajanja porušen, no da neki izvori tu crkvu smještaju još u 11. stoljeće i u vrijeme križarskih ratova. – Oko 16.30 sati će početi okupljanje KUD-ova, zatim u 17 sati kreće procesija od crkve prema svetištu na Lučici gdje će se od 18 sati odvijati pobožnost uz Marijanske pjesme koje će izvoditi pjevačke skupine pojedinih KUD-ova dok sveta misa počinje u 19 sati. Nakon mise, KUD-ovima će biti udijeljen blagoslov i zatim kreće procesija sa svijećama oko svetišta- najavio je župnik Tušek.

Crkva sv. Luke je spomenik kulture nulte kategorije, koji je posljednji put temeljito obnovljen u vrijeme biskupa Strossmayera u 19. stoljeću. U Domovinskom ratu crkva je oštećena te je Ministarstvo kulture obnavlja i restaurira od 2000., a  hodočašće bi u budućnosti trebalo postati tradicionalno.

Pročitano 2044 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI