Ispiši ovu stranicu

Hrvatski slavisti održavaju kongres u Vukovaru i Vinkovcima

Kongres je otvorio Stipe Botica Kongres je otvorio Stipe Botica Milan Paun

U dvorcu Eltz u Vukovar počeo je trodnevni šesti po redu Hrvatski slavistički kongres, najveći znanstveni skup kroatista i slavista koji se održava svake četiri godine.

Središnja je tema djelo književnika Antuna Gustava Matoša, rođenoga u Tovarniku, te knjiga Hrvatska mlada lirika. Na kongresu sudjeluje 230 znanstvenika. 

Dodijeljene su i nagrade. Akademik Stjepan Babić dobio je medalju Stjepana Ivšića za jezikoslovlje, Stanislav Marijanović medalju Antuna Barca za znanost o književnosti te Svjetlana Olegovna Vjalova iz Rusije medalju Vatroslava Jagića za inozemno promicanje hrvatskoga jezika i kulture. Uvodna su predavanja održali akademik Pavao Pavličić, Marko Samardžija i Margaret Dimitrova.

Radni dio kongresa održava se u Vinkovcima gdje će biti otvorena obnovljena kuća književnika Ivana Kozarca, a sudionici kongresa posjetit će i rodnu kuću Antuna Gustava Matoša u Tovarniku te Ilok.

Kongres je otvorio predsjednik organizacijskoga odbora Stipe Botica, a sudionike su pozdravili predstavnici ministarstava kulture i znanosti, zagrebačkoga i osječkoga sveučilišta, Nadbiskupije osječko-đakovačke, Vukovarsko-srijemske županije te gradova domaćina Vukovara i Vinkovaca. 

Pročitano 1682 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun