Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 60
Ispiši ovu stranicu

Najveće kolo na svijetu plesat će se u Vinkovcima i Zagrebu

Vinkovačani na pressici u Zagrebu Vinkovačani na pressici u Zagrebu Foto: HRV

Zagrepčanima predstavljen program ovogodišnjih, 49. po redu Vinkovačkih jeseni

 U sklopu ove manifestacije najavljen je i projekt Najveće kolo, koje će se u nedjelju 21. rujna plesati na glavnom zagrebačkom trgu. Tim povodom na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, održana je medijska konferencija na kojoj je, uz slavonska i prigorska obilježja, najavljen ovaj veliki događaj za dva prijateljska grada.

Vinkovački gradonačelnik dr. Mladen Karlić iz Zagreba je  i službeno uputito poziv Zagrepčanima, ali i svim građanima Hrvatske. - Ideja Vinkovačkih jeseni je bila okupiti sve hrvatsko folklorno bogatstvo i prikazati ga u ovim modernim vremenima, a time i sačuvati za budućnost. Kroz Vinkovačke jeseni pokazali smo naše bogatstvo nošnje i tradiciju, a zbog toga je ova manifestacija jedinstvena. Iz tog razloga svi dolaze u Vinkovce, a svake godine imamo preko 120 tisuća posjetitelja. Želim zahvaliti gradonačelniku Bandiću, koji je već dugi niz godina prijatelj Vinkovačkih jeseni i koji pomaže manifestaciji kako bi je održali na visokoj razini. Zato pozivam sve Zagrepčane da 21. rujna u 11.45 sati, kada u Vinkovcima u najvećem kolu bude zajedno plesalo oko 8000 izvođača iz cijele Hrvatske, zaplešu i ovdje u Zagrebu, pod vodstvom gradonačelnika Bandića i da tako pokažemo zajedništvo u cijeloj Hrvatskoj, jer sam uvjeren kako će nam se pridružiti i drugi gradovi-poručio je Karlić.

Karlić je gradonačelnika Zagreba Milana Bandića darivao šokačkim šeširom kojeg je prvi čovjek Grada Zagreba s veseljem prihvatio, uz obećanje kako će upravo s tim šeširom povesti svoje sugrađane u Najveće kolo. -Zamislili smo da ovo napravimo kao pravi Šokci. Tu na jednom europskom trgu u srcu grada. Da pokažemo na ovaj način kako oplemenjujemo Europu, a to radimo nečim što se zove hrvatska tradicijska kultura. Želimo da s hrvatskim tradicijskim običajima unesemo nešto novo u obitelj europskih zemalja u koju smo formalno ušli prošle godine. Mi smo mala zemlja s bogatom poviješću, tradicijom i kulturom. I upravo ovo vinkovačko-šokačko-slavonsko-zagrebačko-hrvatsko kolo dokaz je kako cijenimo svoje nasljeđe-zaključio je Bandić.

Ovogodišnje Vinkovačke jeseni održat će se od 12. do 21. rujna na vinkovačkim trgovima i ulicama pod sloganom "Široka je slavonska livada".

 

 

Pročitano 2387 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI