Ispiši ovu stranicu

Smotra klapa Zadarske županije Vukovaru na dar

Devet klapa povodom Dana grada Vukovara Devet klapa povodom Dana grada Vukovara Foto: R.Rac

I ove godine, u povodu Županijskih dana Zadarske županije i početka obilježavanja Dana grada Vukovara, u Hrvatskom domu Vukovar održala se smotra klapa Zadarske županije. 

Riječ je o prekrasnom i nesvakidašnjem događaju, koji Zadarska županija i Udruga zadarskih klapa poklanja našim sugrađanima prigodom Dana grada Vukovara.

Na Smotri je nastupilo devet klapa: ženske klape: Kapric, Luna, Murtelice i Garofuli, muške klape Kožino, Kontrada, Koporan i Timbar te mješovita klapa Maraška, koje predstavljaju cijelo područje Zadarske županije, odnosno priobalni dio, otoke, zaleđe i grad Zadar.

Ove godine gost Smotre je Ivica Sikirić-Ićo koji je odrastao  u svijetu klapske glazbe, budući da su se njegovi roditelji i članovi šire obitelji bavili  klapskim pjevanjem, a on sam pjevao je u poznatoj klapi „Trogir“.

- Klape su svojom pjesmom povele publiku u čaroban i jedinstven svijet fuzije glasova, harmonije koju mogu dočarati jedino majstori klapskoga pjevanja, koje je jedinstveno u svijetu, a mi smo čuvari naše kulturne baštine - rekla je Vlatka Vučić Marasović, glasnogovornica Zadarske županije.

Ispred Grada Vukovara, dobrodošlicu u grad na Dunavu te zahvalu za u ime vukovarske publike izrazio je zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček koji je Smotru proglasio otvorenom.

Smotri je prethodilo otvorenje izložbe „Ruke moje nane“ Foto kluba Pag. Riječ je o 40 fotografija paške čipke i  starih Paškinja (u paškom dijalektu „nana“)  u tradicionalnoj odjeći „fuštanima“.  

- To je svojevrsna uspomena na prošlost Paškinja koje su svojim vrijednim rukama šile čipku i tu vještinu prenosile na nove generacije. Fotografije su nastajale godinama i mnoge od tih Paškinja nisu više među nama - rekla je Vučić Marasović.

U nedjelju, 24. travnja 2016. u 11 sati zadarske će klape pjevati na svetoj misi u crkvi svetog Filipa i Jakova. I kroz misno slavlje klape će predstaviti Zadarsku županiju jer će pjevati pjesme koje se pjevaju u crkvama na području Zadarske županije.

Nakon misnog slavlja klape će polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odati počast žrtvama Domovinskog rata na spomen obilježju masovne grobnice na Ovčari u 13 sati i Memorijalnom groblju u 13.30 sati.

Pročitano 1559 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac