NAJNOVIJE
HGK Županijska komora Vukovar organizirala seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi"

HGK Županijska komora Vukovar organizirala je u suradnji s HZZ PU Vukovar seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi".

(Petak, 19 Travanj 2024 13:56)
Vukovarka Barbara Kalauz predstavlja svoju treću zbirku pjesama

U Gradskoj knjižnici Vukovar večeras će, s početkom u 18 sati, Vukovarka Barbara Kalauz predstaviti svoju zbirku pjesama „Tragovi pjesnika“.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:46)
51 – godišnjak iz Trpinje uhićen jer je oštetio dva automobila

Policijski službenici Policijske postaje Vukovar dovršili su kriminalističko istraživanje nad 51-godišnjakom iz Trpinje zbog sumnje da je u Vukovaru oštetio dva osobna automobila. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrdili su sumnju kako je osobne automobile oštetio predmetom, pri čemu je vlasnicima osobnih automobila pričinjena materijalna šteta u iznosu od nekoliko tisuća eura. Osumnjičenik je uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Oštećenje tuđe stvari predan pritvorskom nadzorniku

(Petak, 19 Travanj 2024 11:38)
Uhićen 31 godišnjak u nezakonitom posjedovanju droge

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske su, prilikom obavljanja poslova na suzbijanju zlouporabe droga, zatekli 31-godišnjaka u nezakonitom posjedovanju droge.
Prilikom policijskog postupanja, kod 31-godišnjaka iz Ivankova je pronađeno i oduzeto 201,8 grama speeda te 100 grama kreatina, odnosno smjese za povećanje mase droge, precizna digitalna vaga, mobitel i drugi predmeti za koje se sumnja da potječu od kaznenog djela. Nad 31-godišnjakom je provedeno kriminalističko istraživanje kojim je utvrđena sumnja kako je navedena droga bila namijenjena daljnjoj neovlaštenoj prodaji. Osumnjičenik je, 18. travnja, uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama predan pritvorskom nadzorniku.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:36)
U Vinkovcima znanstveni skup o gospodarenju šumama

Povodom obilježavanja 150 godina znanstvenog i organiziranog pristupa šumarstvu jugoistočne Slavonije i djelovanja Brodske imovne općine u Vinkovcima se održava dvodnevni znanstveni skup Gospodarenje šumama hrasta lužnjaka u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

(Petak, 19 Travanj 2024 09:31)
Šest novih zastupnika iz pete izborne jedinice

U petoj izbornoj jedinici izabrano je šest zastupnika koji do sada nisu imali mandat ili bili članovi vlade.

(Petak, 19 Travanj 2024 08:24)
Ponavljanje izbora u Ostrovu

Državno izborno povjerenstvo izvijestilo je da su izbori u cjelini održani regularno i vrlo mirno, ali će biti ponovljeni na dva biračka mjesta na kojima je pronađeno više glasačkih listića nego ih je trebalo biti.

(Petak, 19 Travanj 2024 08:17)

Kristina Augustinov

Subota, 13 Travanj 2024 13:11

U Tjedniku HRV-a poslušajte: 

Prošle je godine porastao broj sklopljenih brakova u Hrvatskoj, a zabilježen je i pad broja razvoda. 

Šahovski velemajstor Alojzije Janković posjetio je Vukovar te mladima održao predavanje kako bi im prenio svoja znanja i iskustva, ali i otkrio šahovske tajne i vještine. 

 U Gradskom muzeju Vukovar, u Galeriji Oranžerija otvorena je izložba Ostava Sotin - skriveno blago kasnog brončanog doba.

Kod križa na ušću Vuke u Dunav odana je počast žrtvama totalitarnih režima u Vukovaru.

Na sjednici Povjerenstva za ravnopravnost spolova predstavljene izmjene zakona važne za status žrtava nasilja

 U Gradskom muzeju Vukovar otvorena je izložba Zbirka Tomljanović i Kljaković, 15 tapiserija sakralne tematike Ane i Ivana Tomljanovića te 11 slika sakralne tematike Joze Kljakovića, jednoga od najpoznatijih hrvatskih slikara s početka 20. stoljeća.

 Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa suradnicima i predstavnicima Razvojne agencije Vukovar obišao je i u rad pustio sunčanu elektranu na Plivalištu Vukovar postavljenu u sklopu projekta „Sunce nad Vukovarom“.

Tjednik HRV-a uređuje i vodi Kristina Augustinov. 

Subota, 06 Travanj 2024 13:05

U Tjedniku HRV-a poslušajte: 

U Hrvatskoj je u prošloj godini porasla proizvodnja jabuka i mandarina, a pala proizvodnja šljiva i jagoda

Turistička zajednica grada Vukovara Vukovarskoj gospodarskoj zoni s organizira edukaciju za male iznajmljivače

Službena izborna promidžba za parlamentarne izbore počela je nakon što je Državno izborno povjerenstvo objavilo liste kandidata, a ono je to učinilo u subotu u 17 sati.

Ministarstvo hrvatskih branitelja objavilo je javni poziv za sufinanciranje tiska književnih ili publicističkih djela o Domovinskom ratu

Akciju poribljavanja u Vukovar

Sportski objekti Vukovar i Udruga kineziologa grada Vukovara organizirali su Proljetni sportski kamp.

Tjednik HRV-a uređuje i vodi Kristina Augustinov. 

Nedjelja, 24 Ožujak 2024 13:13

Tijekom biskupske svete mise u Župi Krista Kralja u Vukovaru gradonačelniku grada Vukovara Ivanu Penavi križevački biskup mons. Milan Stipić u ime župe Krista Kralja u Vukovaru uručio je plaketu za „ Očuvanje i prepoznavanje integriteta grkokatolika u Vukovaru” , a tragom kontinuirano izvrsne suradnje Grada Vukovara s ukrajinskom i rusinskom zajednicom.

- Priznanje je možda čista simbolika, puno je važnije ono što je prethodilo i ono što će se nastaviti primjenjivati u praksi, a to je jedna suradnja i razumijevanje kroz različite projekte u različitim prigodama i manifestacijama. Ovo priznanje od grkokatoličke zajednice u Vukovaru pogotovo od ukrajinske i rusinske manjinske zajednice koja živi s nama u Vukovaru i koja je relativno brojna naravno da znači puno. Jako nam je stalo da se svi naši građani osjećaju dobrodošlo i ravnopravno te mi je drago da smo to uspjeli i postići. Posebno bi istaknuo župnika Olega Zakaljuka koji od kako je došao prije dvije godine podigao je razinu aktivnosti cijele zajednice samim tim je porasla i suradnja s gradom Vukovarom jer je narastao broj projekata na kojima zajedno sudjelujemo - rekao je gradonačelnik Penava.

Na misnom slavlju sudjelovala je i delegacija ukrajinskog grada Yavorina na čeku s gradonačelnikom g. Ihorom Grabovsky sa suradnicima koji se zahvalio na organizaciji i domaćinstvu gradu Vukovaru

- Jako sam zahvalan, te se želim zahvaliti cijeloj Hrvatskoj koja pomaže u teškim trenutcima Ukrajini. Iako nas dijeli nekoliko stotina kilometara jedni do drugih imamo jako veliko srce i jako se razumijemo upravo jer ste vi prošli rat i vidjeli ste njegove strahote koje su nas sada zadesile i vidimo koliko vi pomažete nama koji smo trenutno u velikim problemima. Još jednom se zahvaljujem što ste nas primili i što se u Vukovaru osjećamo ugodno i dobrodošlo - rekao je Ihor Grabovsky gradonačelnik grada Yavorina.

Subota, 23 Ožujak 2024 11:59

 Uoči Cvjetnice u Vukovaru na Putu spasa tzv. Kukuruznom putu uz molitvu održan je Križni put od Zavjetne kapelice na Lušcu do Bogdanovaca u dužini od 5 kilometara. Kukuruzni put bio je jednini i najkraći slobodan put okupiranog Vukovara prema ostatku slobodne Hrvatske koji su koristili brojni branitelji.

- Nalazimo se na putu koji je Vukovarcima značio život, nadu i spas. Uz ovu muku i tugu sjećamo se onih dana kada je ovaj put značio život za sve Vukovarce – rekao je zamjenik gradonačelnika grada Vukovara Filip Šušac.

Subota, 23 Ožujak 2024 11:46

 Vukovar je danas bio prepun najmlađih Vukovaraca koji su bili u potrazi za Uskrsnim pisanicama skrivenim u gradu. Ovu zabavnu potragu organizirala je Turistička zajednica grada Vukovara.

-Turistička zajednica grada Vukovara već dugi niz organizira uskršnji program za naše najmlađe, ove godine smo ju proširili s raznim sadržajima. Ove godine su tu igre kao što je hodanje s jajetom u ustima, uskršnji memori i naravno potraga za pisanicama uz maskotu uskršnjeg zeca – rekla je Direktorica Turističke zajednice grada Vukovara Marina Sekulić te je dodala kako se očekuje velik broj djece koja će se zabaviti i uživati u ovom programu.

Subota, 23 Ožujak 2024 11:16

Članovi gradske organizacije HDZ-a uoči blagdana Cvjetnice dijelili su na dvije lokacije u gradu maslinove grančice kao simbol mira koji se nosi na blagoslov na Cvjetnu nedjelju.

Predsjednik organizacije Nikola Mažar rekao je kako je riječ o tradicionalnoj akciji kojom svojim građanima dijele maslinove grančice te je poželio svim građanima mir i dobro za najveći kršćanski blagdan Uskrs.

- HDZ grada Vukovara već tradicionalno u znak mira i blagostanja svojim sugrađanima dijeli maslinove grančice. Ovo predstavlja ulazak u Veliki tjedan kada je Isus svečano dočekan u Jeruzalemu, nakon toga slijedi Tjedan muke, smrti i uskrsnuća i upravo na tragu toga našim sugrađanima želimo da u sreći, ljubavi, miru i blagostanju dočekaju najveći kršćanski blagdan - rekao je Mažar dodajući kako su za sugrađane pripremili 800 maslinovih grančica. 

Subota, 23 Ožujak 2024 10:42

Prve subote proljeća tradicionalno se obilježava Dan narcisa, spoj humanitarne akcije i javnozdravstvene kampanje, koji je pokrenula Hrvatska liga protiv raka.

Liga protiv raka Vukovar i Klub žena liječenih na dojci Vukovar u središtu grada obilježili su Dan narcisa.

- Ove godine odlučili smo na više mjesta obilježiti ovaj dan, tako da ove godine obilježavamo Dan narcisa u Tovarniku, Lovasu i gradu Iloku. U svakom od tih mjesta su naše članice Kluba žena liječenih na dojci gdje ovom prigodnom akcijom upozoravamo na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka dojke.- rekla je Ahnetka Stjepanović glavna sestra Doma zdravlja Vukovar - pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo.

Od ove bolesti prethodne godine obolilo je 90 žena na području županije.

Rak dojke zloćudna je bolest koja se razlikuje prema vrsti tkiva od kojeg je nastala i prema proširenosti. Različite vrste raka dojke ponašaju se različito. Neki rastu sporo i rijetko metastaziraju, dok su drugi agresivniji, rastući i šireći se brzo. Budući da su simptomi rijetki u ranim stadijima bolesti, redoviti samopregledi dojki od izuzetne su važnosti. Iako se većina slučajeva raka dojke dijagnosticira kod starijih žena, od raka dojke mogu oboljeti i mlađe žene, stoga je važno da se već od najranije mladosti započne i stekne navika redovitih samopregleda dojki.

Utorak, 19 Ožujak 2024 08:35

Gradski muzej Vukovar i ove je godine bio domaćin dodjele nagrada ovogodišnjim laureatima Lutkarskog proljeća.

U sklopu 29. lutkarskog proljeća u Gradskom muzeju Vukovara sinoć se održala dodjela nagrada na području lutkarske umjetnosti za 2024. godine „Povelja Zvonko Festini” koju dodjeluje HC UNIMA.

Za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva posthumno je nagrađen Branko Smiljanić. Glumac koji je veliki trag ostavio na televiziji i filmu, a ponajprije u lutkarskom kazalištu. Bio je i član Kazališta lutaka u Rijeci od 1978. do 1985. godine, a u Zagrebačkom kazalištu lutaka bio je član ansambla od 2003. Televizijska publika pamtit će ga po ulogama u serijama Bitange i princeze, Zabranjena ljubav i Dobrim namjerama. Njegove uloge u međunarodnim koprodukcijama također ostaju kao značajan trag u svjetskome filmu. Njegov glavni doprinos ipak je bio lutkarskoj umjetnosti. Nagradu je preuzeo njegov sin Bruno Smiljanić.

Za doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva nagradu je dobio Ivica Lučić. U Dječjem kazalištu pojavila potreba za glumcem-lutkarom te je nakon održane audicije primljen u glumački ansambl u lipnju 1993. godine. U ožujku 2014. godine nakon što ga je Gradsko vijeće grada Osijeka imenovalo, postaje ravnatelj Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku te je na tom poslu sve do danas. Ipak, ne odriče se svojih uloga u predstavama nego i danas aktivno glumi te je u svojoj karijeri ostvario preko 130 uloga u stotinjak predstava.

Nagrađenima je, uz Povelju, dodijeljena i statua „Šokac“ – rad velikog hrvatskog umjetnika Zlatka Boureka te novčana nagrada.

Pokrovitelji su Grad Vukovar, Vukovarsko-srijemska županija i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija