Valerija Lozančić

Valerija Lozančić

Petak, 25 Listopad 2024 21:27

U Osijeku otvoren 6. Sajam tehničke kulture
Ekonomski fakultet u Osijeku bio je domaćin 20. međunarodne znanstvene konferencije "Interdisciplinary Management Research"
U Vukovaru održana manifestacija Znanost za mlade
Rastu cijene veterinarskih usluga

Vukovarski večernji dnevnik uređuje i vodi Valerija Lozančić.

Petak, 25 Listopad 2024 13:18

U organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Osječko-baranjske županije i Udruge veterana 3. gardijske brigade “Kune”, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku svečano je predstavljena knjiga „Aljmaš, Dalj i Erdut u Domovinskom ratu“ autora umirovljenog brigadira Frane Tokića, sudionika događaja u Dalju 1991. godine i povjesničara Marina Banovića. Nakladnici knjige su Udruga veterana 3. gardijske brigade “Kune” i Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata.

Autori na nešto više od 300 stranica autori pišu o događajima i ljudima koji su pridonijeli stvaranju i obrani Republike Hrvatske na području današnje Općine Erdut u razdoblju od 1990. do 1992. godine, pojašnjava Damir Buljević, predsjednik Hrvatske Udruge logoraša srpskih koncentracijskih logora Osječko-baranjske županije.
-Kroz devet središnjih poglavlja knjiga polazi od etnodemografske i geostrategijske kontekstualizacije promatranog prostora u razdoblju koje je prethodilo velikosrpskoj agresiji. Temeljena je na događajima od 1990. do 1992. godine, početak pobune i njena kronologija, koja završava progonom preostalog nesrpskog stanovništva na Uskrs 1992. godine. Sadrži iskaze sudionika događaja te brojne dokumente, između ostalog i arhivirana svjedočenja sa sudskih procesa koji su svojedobno vođeni pred Haškim sudom, tako da su prikazana i svjedočenja Srba o ovim događajima – rekao je Buljević.

U ova tri naselja poginula su 193 branitelja i mještana, a njihove sudbine ostaju trajno zapisane u knjizi. Samo 1. kolovoza 1991. u borbenim je djelovanjima vezanim uz obranu Aljmaša, Dalja i Erduta poginulo 20 policajaca, 15 gardista i četiri pripadnika Civilne zaštite. Postrojbe JNA tog su dana otvoreno stale na stranu pobunjenih Srba i pucnjima iz tenkovskih topova slomile otpor pripadnika policije i ZNG-a u PP Dalj i Centru za predvojničku obuku u Erdutu.

Uz autore, predstavljanju knjige nazočili su i zamjenik osječkog gradonačelnika Dragan Vulin, u ime Osječko-baranjske županije saborska zastupnica Nataša Tramišak, prof. dr. sc. Ante Nazor, ravnatelj Memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata te doc. dr. sc. Antonija Huljev s Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Program je upotpunjen i glazbenim nastupom učenika Glazbene škole Franje Kuhača iz Osijeka.

 

 

Petak, 25 Listopad 2024 11:47

U Osnovnoj školi Mitnica protekloga su tjedna obilježeni Erasmus dani, a održan je i Dan zahvalnosti za plodove zemlje. Dani Erasmusa svake se godine obilježavaju u listopadu, a ove su godine trajali od 14. do 19. i obuhvatili niz raznih aktivnosti.

Četvrtak, 24 Listopad 2024 18:40

Obilježene su godišnjice tragičnih pogibija policijskih službenika u Vukovaru i hrvatskih branitelja u Ceriću 1991. godine
Položeni vijenci na grobove Blage Zadre i Alfreda Hilla
Obilježen i Dan sjećanja na žrtve velikosrpske agresije nad mještanima Sotina
U Vukovaru održana javnozdravstvena akcija za branitelje

Emisiju uređuje i vodi Valerija Lozančić

Četvrtak, 24 Listopad 2024 13:00

Grad Vukovar, u suradnji s tvrtkom Magic Forest, kroz „Project O2“ nastavlja s projektom pošumljavanja zelenih površina dronom te sadnje drveća u park-šumi Adica. Ovoga je puta na lokaciji tzv. Potkove, zelene površine između naselja Lužac i Ulice Priljevo, dronom ispušteno 5.000 samoklijajućih loptica, a u park-šumi Adica posađeno je 200 mladica hrasta lužnjaka.

Srijeda, 23 Listopad 2024 14:35

Zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola 1,70 g/kg, vozač smješten u posebne prostorije policije do otriježnjenja, a potom sankcioniran novčanom kaznom, zabranom upravljanja i negativnim bodovima.

Srijeda, 23 Listopad 2024 14:31

Tijekom protekla 24 sata, 22./23. listopada, na području PU vukovarsko-srijemske zabilježene su četiri prometne nesreće.
U prometnim nesrećama u Otoku, Mikluševcima i na autocesti A3 Zagreb-Lipovac nastupila je materijalna šteta, dok je u prometnoj nesreći u Drenovcima, uslijed neprilagođene brzine kretanja, lakše ozlijeđena 43-godišnja vozačica mopeda osječkih registracijskih oznaka.

Srijeda, 23 Listopad 2024 14:29

Jučer, 22. listopada oko 22,30 sati u Vinkovcima, 32-godišnji vozač osobnog automobila vinkovačkih registracijskih oznaka odbio je postupiti po znaku policijskog službenika da zaustavi vozilo i pokušao izbjeći nadzor.

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase