NAJNOVIJE
XI. ultramaraton Vukovar-Srebrenica krenuo s Ovčare

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba u spomen na žrtve genocida u “UN- ovoj zaštićenoj zoni” Srebrenice, žrtve Vukovara i na sve nevino stradale tijekom rata od 1990. do 1995. godine u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini ove godine organizira XI. Ultramaraton Vukovar – Srebrenica. XI. Ultramaraton Vukovar – Srebrenica krenuo je jutros iz Memorijalnog centra Ovčara, a dolazak u Potočare ultramaratonaca očekuje se 10. srpnja 2022. 

(Srijeda, 06 Srpanj 2022 13:22)
Vukovarsko-srijemska županija pomaže umirovljenike s paketima domaćih proizvoda

Vukovarsko-srijemska županija objavila je u travnju Javni poziv za podnošenje prijava za ostvarivanje prava na pomoć umirovljenicima sa prebivalištem na području Vukovarsko-srijemske županije za 2022. godinu koji je bio otvoren do 18. svibnja.

Kroz javni poziv županija dodjeljuje poklon pakete s proizvodima domaćih OPG-ova u iznosu 600,00 kuna do najviše tri puta tijekom godine.

- Prvim Javnim pozivom pravo na pomoć imali su svi oni umirovljenici čija je mirovina manja od tisuću kuna. Poklon paket s domaćim proizvodima slavonskih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava složili smo u suradnji s Agro klasterom. Na ovaj smo način pomogli potrebitima, a u istom potezu i svim onim proizvođačima koji su proizvode proizveli. Do sada se na ovaj Javni poziv prijavilo preko 200 umirovljenika, a jedan od njih je i umirovljenik Mijo Ćosić kojemu sam osobno uručio paket. Trenutno je u tijeku drugi krug Javnog poziva koji traje do 09. srpnja te pozivam sve one koji se do sada nisu prijavili da se prijave i odazovu javnome pozivu – rekao je Dekanić te pojasnio kako je za drugi krug Javnog poziva cenzus mirovinskih primanja 1.250,00 kuna za samca, a za dvočlanu obitelj 2.500,00 kuna.

- Ova je pomoć dobro došla umirovljenicima i ovo je pokušaj županije da pomogne onima kojima je pomoć najpotrebitija – naglasio je Dekanić.

Umirovljenik Mijo Ćosić pojasnio je kako je u mirovini 14 godina te kako mu ovakav vid pomoći dobro dođe.

- Imam redovna primanja no, ona su mala tako da će mi ovaj paket s domaćim proizvodima dobro doći. Što god mi umirovljenici dobijemo, dobrodošlo je. Zahvaljujem se županu na ovoj pomoći – rekao je Ćosić.

(Srijeda, 06 Srpanj 2022 13:21)
Besplatna pravna pomoć najosjetljivijim društvenim skupinama

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima od 1. lipnja 2022. godine je započela s provedbom dva projekta. Ministarstvo pravosuđa i uprave financira projekt „Besplatna pravna pomoć - jednakost svima i pristup pravdi 2022.“, a Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u okviru poziva: ''Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici'', projekt „(RE)aktivacija starijih osoba!''

Opći cilj projekta „Besplatna pravna pomoć - jednakost svima i pristup pravdi 2022.“ je osigurati građanima zakonom zajamčena prava na primarnu besplatnu pravnu pomoć, djelotvornu pravnu zaštitu, pristup pravdi i pružiti sveobuhvatnu podršku najosjetljivijim društvenim skupinama sukladno Zakonu o besplatnoj pravnoj pomoći.

Najzastupljeniji tip aktivnosti na ovom projektu je pružanje besplatne pravne pomoći osjetljivim društvenim skupinama Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije i to kroz neposredan rad s korisnicima u uredima u Vukovaru i Osijeku te na terenu u Vukovarsko-srijemskoj županiji ( Borovo, Vinkovci, Županja) i Osječko-baranjskoj županiji (Đakovo, Belišće, Bijelo Brdo). Sukladno Zakonu o besplatnoj pravnoj pomoći udruga pruža:

  • opću pravnu informaciju

  • pravni savjet

  • sastavljanje podnesaka pred javnopravnim tijelima, Europskim sudom za ljudska prava i međunarodnim organizacijama u skladu s međunarodnim ugovorima i pravilima o radu tih tijela

  • zastupanje u postupcima pred javnopravnim tijelima

  • pravna pomoć u izvan sudskom mirnom rješenju spora

Projekt se provodi u partnerstvu s Centrom za mir, nenasilje i ljudska prava i Udrugom žena Vukovar. Osim aktivnosti direktnog pružanja primarne pravne pomoći dodatne aktivnosti bit će regrutacija, selekcija, edukacija i aktivno uključivanje volontera. Volonteri će zajedno s djelatnicima Udruge za podršku žrtvama i svjedocima informirati javnost i građane o mogućnostima korištenja usluga primarnog pravnog savjetovanja. Specijalizirana edukacija na kojoj će sudjelovati zaposlenici i volonteri. Dodatne aktivnosti su i organiziranje dvije „Karavane“, od kojih će jedna biti organizirana u Vukovarsko-srijemskoj, a druga u Osječko-baranjskoj županiji te će biti posjećena mjesta: Negoslavci, Orolik, Banovci, Ilača, Nijemci u Vukovarsko-srijemskoj županiji i mjesta: Belišće, Đakovo, Valpovo, Vuka, Beketinci Široko polje, Semeljci, Šodolovci, Habjanovci u Osječko-baranjskoj županiji. Održat će se dvije Javne akcije u Vukovaru i Osijeku. Također dodatna aktivnost je umrežavanje, suradnja, posjeta i motivacijski sastanci s partnerskim organizacijama i predstavnicima lokalne vlasti i javnopravnim tijela. Zagovaranje osvještavanje za rasprostranjeniju pravnu podršku građanima i pravne propise kojima se pobliže reguliraju prava žrtvi i svjedoka kao i tražitelja pravne pomoći. Suradnja s lokalnim i nacionalnim institucijama te umrežavanje. Kroz cijelo vrijeme provedbe projekta promovirat će se institut besplatne pravne pomoći u medijima te će poslije održanih aktivnosti sudionici aktivnosti popuniti evaluacijske listiće. Projekt završava 31. prosinca 2022. godine.

Također je 1. lipnja 2022. godine počela provedba treće i posljednje godine projekta ''(RE)aktivacija starijih osoba!''. Projekt financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u okviru poziva: ''Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici''.

Provodi se u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Vukovar i Domom za starije osobe Primum.

Opći cilj projekta je Širenje socijalnih usluga u zajednici osobama starije životne dobi s ciljem podrške deinstitucionalizacije i aktivnom uključivanju starijih osoba u društvo kroz usluge i inovativne modele uključivanja. Projekt završava 31. svibnja 2023. godine

Vrste usluga i aktivnosti koje će se provoditi do 31.svibnja 2023. godine su: Pravna i psihološka pomoć i podrška osobama starije životne dobi, javno zagovaračke aktivnosti, okrugli stol, promocije te tisak edukativnog materijala, inovativni pristup socijalnom uključivanju osoba starije životne dobi koristeći moderne tehnologije-Mobilna halo pomoć u kući, uključivanje mladih kroz volonterski program u rad s osobama starije životne dobi, jačanje mreže s pružateljima socijalnih usluga u zajednici kroz partnerstava i mrežu podrške i suradnje i evaluacija projekta.

(Srijeda, 06 Srpanj 2022 12:35)
Zlatna i srebrna odličja kadeta HVK Vukovar s 39. prvenstva RH

Od 1. do 3. srpnja na Jarunu u Zagrebu, održano je 39 prvenstvo RH za kadete i juniore.
Hrvatski veslački klub nastupio je sa 16 veslačica i veslača u 6 disciplina u dobnim skupinama kadeti A i B te juniori A.
U kadetima su osvojili dva prva mjesta i jedno drugo te u juniorskoj kategoriji jedno četvrto, šesto i deseto mjesto. U ukupnom poretku klub je zauzeo trinaesto mjesto.
Prvi dan natjecanja po izuzetno vrućem i sparnom vremenu vozile su se eliminacijske utrke.
Kadetske posade u disciplinama KŽA 4x i KMB 4x +GIG osvojili su prva mjesta i izravan plasman u A finale i to u jakoj konkurenciji jedanaest posada. Postignutim vremenima nagovijestili su i sjajne rezultate u A finalu.
Juniorski laki samac trećim mjestom plasirao se u B finale.
Drugog dana natjecanja nastupile su dvije juniorske posade.
Domagoj Drobac u disciplini LJMA 1x u B finalu stigao je četvrti, ukupno deseti u konkurenciji osamnaest samaca a posada JMA 2- u sastavu Matej Maljak i Ivan Hardi šesta. Daljnjim upornim treniranjem imaju perspektivu u sljedećoj godini polučiti bolje rezultate.
Nedjelja je bila sjajna za vukovarske veslačice i veslače.
Započela je pobjedom i zlatnim odličjem kadetkinja u disciplini KŽB 4x+GIG . Od prvog zaveslaja povele su utrku te skladnim zaveslajima povećavale svoju prednost da bi uvjerljivo prve prošle ciljem.
Prvo je to zlatno odličje na prvenstvu RH za naše kadetkinje Taru Ostojić, Katju Štalmajer, Leonu Kerek, Miu Smolčić i kormilara Josipa Šeremeta.
Pobjedom je nastavila i posada KŽA 4x. U finale su se izravno plasirale prvim mjestom u kvalifikacijama. Finalna utrka bila je vrlo napeta ali posada HVK Vukovar svojom borbenošću i tehnički dobrim zaveslajima uspijeva odbiti sve napade posade iz Rijeke, te prve prolaze ciljem s prednošću od dvije sekunde.
Posada KŽA 4x veslala je u sastavu Marija Ivković, Ivana Građanski, Laura Kerek i Ema Tomić.
Drugim mjestom i srebrnim odličjem razveseli su nas i kadeti Ilija Sabljić, Ivan Bella Janković, Mato Novak, Josip Šeremet s kormilarkom Tarom Ostojić u disciplini KMB 4x+GIG. Oni su u dosadašnjim regatama redovito pobjeđivali suparnike ali su zbog prevelike želje za pobjedom „izgorjeli“ te stigli drugi što je veliki uspjeh ove perspektivne posade.
Četverac bez za juniore A u sastavu Domagoj Drobac, Erik Balog Širić, Matej Maljak i Ivan Hardi u JMA 4- stigli su četvrti. U ovoj jakoj konkurenciji nisu imali šanse za ostvarenje boljeg rezultata tim više što su bili i najmlađa posada, dvojica su prva godina juniora A, a dvojica mlađi juniori.
Posade kadeta trenirao je Krešimir Džalto a juniora Damir Barišić koji su ujedno uz stručno vodstvo svojih posada iste prevozili kao i čamce.
Čestitke veslačicama, veslačima i njihovim trenerima na postignutim rezultatima.
Na regati su sudili i suci našeg kluba Tomislav Baumgertner, Berislav Vrančić i Božo Dinješ.

Pregled posada i rezultata

KŽB-4X GIG – prvo mjesto
Tara Ostojić, Katja Štalmajer, Leona Kerek Mia Smolčić, korm Josip Šeremet

KŽA 4x – prvo mjesto
Marija Ivković, Ivana Građanski, Laura Kerek, Ema Tomić

KMB 4x+GIG – drugo mjesto
Ilija Sabljić, Ivan Bella Janković, Mato Novak, Josip Šeremet korm. Tara Ostojić

JMA 4- - četvrto mjesto
Domagoj Drobac, Erik Balog Širić, Matej Maljak, Ivan Hardi

JMA 2- - šesto mjesto
Matej Maljak, Ivan Hardi

LJMA 1x – deseto mjesto
Domagoj Drobac

(Srijeda, 06 Srpanj 2022 07:18)
Obilježena 15 obljetnica smrti pukovnika Marka Babića

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru je obilježena 15. godišnjica smrti hrvatskoga branitelja pukovnika Marka Babića.

(Utorak, 05 Srpanj 2022 15:11)
Na izlet u Bizovačke toplice otišla prva skupina umirovljenika

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa svojim zamjenikom Filipom Sušcem i suradnicima ispratio je s autobusnog kolodvora u Vukovaru prvu skupinu umirovljenika koja je otišla na jednodnevni izlet u Bizovačke toplice.

(Utorak, 05 Srpanj 2022 12:05)
Osumnjičeni za kazneno djelo „Sudjelovanje u tučnjavi“

Iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske izvijestili su kako je kriminalističko istraživanje fizičkog sukoba 3. srpnja u ugostiteljskom objektu u Vukovaru u ulici Blage Zadre, ukazalo je na postojanje osnovane sumnje kako je šest osoba počinilo kazneno djelo „Sudjelovanje u tučnjavi“ Kaznenog zakona te će Policijska postaja Vukovar protiv svih osumnjičenih podnijeti kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu.

(Utorak, 05 Srpanj 2022 12:02)

Hrvatski veslački klub "Vukovar" obilježio 110. godišnjicu rada

110. godina Hrvatskog veslačkog kluba Vukovar 110. godina Hrvatskog veslačkog kluba Vukovar Foto: Kery

Svečanom sjednicom u Hrvatskom domu Vukovar obilježena je 110. godišnjica rada Hrvatskog veslačkog kluba Vukovar. Nakon pozdravnih govora dugogodišnji tajnik kluba Berislav Vrančić podsjetio je na najznačajnije događaje u 110 godina rada kluba. Potom su plakete dodijeljene uzvanicima, trenerima i najboljim sportašima kluba u proteklih deset godina.HVK Vukovar6 

Preuzimanjem plakete trener Damir Barišić posebno je istaknuo dva člana Ivanu Krkljuš i Matu Brandta. Nakon svečane sjednice u prostorima HVK Vukovar svečano je kršten i predstavljen novi čamac, a kum je bio gradonačelnik Ivan Penava. Potom je čamac posvetio fra Ivica Crnković. Plakete su dobili i najveći donatori kampanje.HVK Vukovar5

- U ovih 110 godina mislim da su najvažnija naša djeca odnosno veslačice i veslači koji iz godine u godinu dolaze nama u klub, odlaze iz kluba kao već odrasli ljudi i vračaju se svakodnevno u naš klub. Dio su života kluba i klub je zapravo dio života ovog grada. Najznačajnije je da je klub opstao. Klub je od 1912. stalno prisutan unatoč tri rata, unatoč raznim nevoljama. Klub, odnosno ljudi koji su oko njega svaki put ga izgrade, obnove i zapravo nastave s radom – rekao je predsjednik Hrvatskog veslačkog kluba "Vukovar" Luka Kolar, koji je pojasnio i nabavku novog čamca 

– Ovaj kombinirani čamac za dva veslača smo nabavili putem kampanje gdje su svi donatori na transparentan način vidjeli kako se novac prikuplja, za što se prikuplja i za što je na kraju utrošen. Prikupili smo 97 000,00 kuna što je dovoljno za sam čamac, kampanja je i dalje otvorena do 31. svibnja pošto moramo prikupiti iznos potreban za porez. Još moramo nabaviti vesla za čamac i nadam se da ćemo do kraja kampanje uspjeti prikupiti sva potrebna sredstva – rekao je Kolar.

- Davno je bila ta 1912. godina kada je utemeljen HVK Vukovar. S radom se počelo i ranije ali sam osnutak je vezan za tu godinu i taj klub je zapravo duh građanskog Vukovara. Moram reći da je klub bio i tema mog diplomskog rada. On je bio odraz onoga što je Vukovar bio tijekom tih vremena. Ovaj klub, baš na ovom mjestu je stasao izrazitim entuzijazmom građana grada Vukovara u ono vrijeme koji su se preko najviđenijih obitelji koji su bili uključeni u tu ideju, kroz uporan rad organiziranjem zabava, priredbi, prodajom razno raznih proizvoda skupljali novac kako bi došli u poziciju izgraditi klub praktički vlastitim sredstvima bez pomoći ikoga. Na ovom mjestu, tada još na obali i starom ušću Vuke u Dunav napravljeno je ovakvo jedno zdanje.HVK Vukovar2 

Klub je tijekom svoje povijesti nekoliko puta gorio i bio srušen ali to veslanje živi neodvojivo od grada Vukovara i preko svih nas, velikog broja članova nikada djelatnost kluba nije došla u pitanje. Povodom godišnjice krstit ćemo i čamac kojem je i grad Vukovar dao svoj doprinos ali i sama uprava kluba kroz prikupljanje sredstava putem interneta, jednako tako u sufinanciranju je sudjelovao i Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara – rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, te se prisjetio i stradalih članova kluba u Domovinskom ratu 

- Kako je neizostavno sudbina kluba povezana i sa sudbinom grada, na žalost 32 naša člana su poginula u agresiji na Vukovar i Republiku Hrvatsku. Njihova imena ponosno stoje na ulazu u klub, svjedoče njihovoj ljubav prema gradu i njihova imena su trajno upisana u naš klub ali i kolektivnu svijest Hrvatskog veslačkog kluba Vukovar- zaključio je gradonačelnik Penava.HVK Vukovar

Pročitano 211 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Sport

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija