Ispiši ovu stranicu

Argentini naslov prvaka, Francuskoj srebro, Hrvatskoj bronca

Luka Modrić Luka Modrić Foto: Kery

U utakmici za treće mjesto Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, Hrvatska je pobijedila Maroko 2:1. Pogotke za Hrvatsku postigli su Joško Gvardiol i Mislav Oršić dok je strijelac za Maroko bio Achraf Dari. Susret između Hrvatske i Maroka igran je pred 44.137 gledatelja na jedinom od osam stadiona koji nije građen ispočetka za Svjetsko prvenstvo u Katru. Hrvatski navijači su i ovoga puta bili u manjini, bilo ih je oko tisuću. S druge strane je bilo više od 20.000 Marokanaca. Hrvatska nogometna reprezentacija je u svom šestom nastupu na svjetskim prvenstvima treći put osvojila medalju, pri čemu drugu broncu. Prije katarske bronce, Hrvatska je bila druga (2018) i treća (1998), a tri puta nije prošla skupinu (2002, 2006, 2014). Prvu broncu "Vatreni"su osvojili 1998. u Francuskoj u svom premijernom nastupu na svjetskim prvenstvima. Na "Coupe de Mondeu" po prvi put su nastupile 32 reprezentacije, a za nas SP u Francuskoj ima povijesni značaj, jer je hrvatska reprezentacija pod vodstvom Miroslava Blaževića u svom premijernom izdanju stigla do trećeg mjesta. Taj podvig u povijesti svjetskog nogometa izveo je još jedino Portugal 1966. godine stigavši u debiju također do bronce.

- Posvećujem ovu medalju Ćiri Blaževiću. Šefe, ovo je za vas, kazao je u razgovoru za HTV izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić. "Ovo je medalja za cijeli hrvatski narod, za sve one koji nas prate u cijelom svijetu. Velika čestitka mojim igračima. I na kraju, posvećujem ovu pobjedu onome koji je sve ovo 1998. godine začeo. To je Miroslav Ćiro Blažević. Šefe ovo je za vas, vi ste sve počeli", kazao je Dalić.

- Uvjeren sam da će u budućnosti Hrvatska biti svjetski prvak, rekao je Luka Modrić pred više od 100 tisuća navijača na zagrebačkom Trgu bana Jelačića i okolnim ulicama, koji su dočekali hrvatsku nogometnu reprezentaciju, brončanu sa Svjetskog prvenstva u Katru.

Hrvatska nogometna reprezentacija je na zadnja dva Svjetska prvenstva odigrala čak 14 utakmica izgubivši pritom samo od svjetskih prvaka, 2018. od Francuske, a u Katru od Argentine. Hrvatska je na posljednja dva "World Cupa" odigrala maksimalnih 14 utakmica osvojivši pritom dvije medalje - srebro u Rusiji 2018. godine, te broncu u Katru.

Argentina je postala Svjetski prvak

Treći put u povijesti argentinska nogometna reprezentacija je osvojila naslov svjetskog prvaka. U jednom od "najluđih"finala u povijesti porazili su branitelja naslova Francusku sa 4:3 boljim izvođenjem jedanaesteraca nakon što je susret u 120 minuta završio 3-3. Argentina je svjetske naslove osvojila i 1978. i 1986. Francuska je propustila priliku postati tek treća reprezentacija u povijesti koja je obranila naslov. To su do sada uspjeli jedino Italija (1934, 1938) i Brazil (1958, 1962). Francuzima je ovo bilo četvrto finale na svjetskim prvenstvima i drugi poraz. Prvi put su poraženi 2006. od Italije nakon izvođenja jedanaesteraca, piše Hina.

Otkako je Hrvatska samostalna i neovisna država odigrano je sedam svjetskih prvenstava, Hrvatska je nastupila na šest, samo nas u Južnoj Africi nije bilo. Po broju osvojenih medalja, od prvog nastupa Hrvatske 1998. više imaju samo Njemačka i Francuska, po četiri medalje.

Brazilci, Nizozemci i Argentinci su od 1998. osvojili dvije, a Italija, Španjolska, Belgija i Turska po jednu. Ukupno gledano Njemačka je najuspješnija u povijesti svjetskih prvenstava sa 12 medalja, pri čemu ima po četiri zlata, srebra i bronce. Brazil ima devet, Italija sedam, dok su Argentina i Francuska na šest.

Uspjeh Hrvatske u Kataru, kako stvari stoje potaknut će izgradnju i obnove stadiona - U 2023. godini krećemo u izgradnju stadiona u Zagrebu, u obnovu Poljuda i ostalih stadiona na kojima igra hrvatska reprezentacija, rekao je na dočeku Vatrenih predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić. "Mislim da je konačno stiglo vrijeme, a i ova bronca iz Katra je potvrda toga. Dobio sam uvjerenje od zagrebačkoga gradonačelnika i premijera da u 2023. godini krećemo u izgradnju stadiona u Zagrebu, u obnovu Poljuda i ostalih stadiona na kojima igra hrvatska reprezentacija. Vidjeli ste kako izgledaju stadioni u Katru i stvarno je došlo vrijeme da nogometni navijači u Hrvatskoj dobiju dostojni dom", zaključio je Kustić.

NAGRADE:

Zlatna lopta: Lionel Messi (Arg), Srebrna lopta: Kylan Mbappe (Fra), Brončana lopta: Luka Modrić (Hrv), Zlatna kopačka: Kylan Mbappe (Fra) - 8 golova, Srebrna kopačka: Lionel Messi (Arg) - 7 golova, Brončana kopačka: Olivier Giroud (Fra) - 4 gola, Najbolji vratar: Emiliano Martinez (Arg), Najbolji mladi igrač: Enzo Fernandez (Arg), Nagrada za Fai play: Engleska

Pročitano 254 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Sport

FACEBOOK KOMENTARI