NAJNOVIJE
Upravljao vozilom pod utjecajem opojne droge

Iz Pu vukoavrsko-srijemske izvijestili su kako su policijski službenici Mobilne jedinice granične policije - istok u petak 23. veljače  oko 11,30 sati na odmorištu autoceste A3 postupili prema 40-godišnjem državljaninu Republike Srbije, koji je upravljao osobnim automobilom srpskih registracijskih oznaka.

Tijekom policijskog postupanja, uz pozitivnu reakciju službenog policijskog psa, te provedenog kriminalističkog istraživanja, od 40-godišnjaka je oduzeto 12,7 grama marihuane, a nakon preliminarnog testiranja bio je pozitivan na prisutnost opojnih droga u organizmu.

Stranac je, nakon što je smješten u posebne prostorije,  prekršajno prijavljen zbog prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga i Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a nakon dovršenog postupanja 40-godišnjak je platio navedene kazne te mu je određena zaštita mjera zabrane korištenja inozemne vozačke dozvole na području Republike Hrvatske u trajanju od tri mjeseca.

(Ponedjeljak, 26 Veljača 2024 15:40)
Sutra besplatno predavanje za roditelje u Vukovaru

Dr.sc.Damir Marinić s Odsjeka za psihologiju na Filozofskom fakultetu u Osijeku održat će za roditelje u Vukovaru besplatno predavanje na temu Koje su „posebne potrebe” današnje djece? i to u OŠ Blage Zadre, u utorak 27.veljače s početkom u 17 sati.

(Ponedjeljak, 26 Veljača 2024 14:52)
Od 11.ožujka kreće isplata usksnica vinkovačkim umirovljenicima

Održana je sjednica Odbora za poboljšanje uvjeta života osoba treće životne dobi Grada Vinkovaca, a bilo je riječi o podizanju cenzusa ili iznosa uskrsnica i božićnica za umirovljenike u odnosu na prošlu godinu. Naime,već je objavljeno iz vinkovačke gradske uprave o povećanju toga cenzusa koje su sada prihvatili i članovi Odbora pa će tako umirovljenici s mirovinama do 340 eura dobit 60 eura uskrsnice, a oni s mirovinama od 340 do 450 eura dobit će 40 eura. Ukupno, preko 3800 vinkovačkih umirovljenika i korisnika osobne invalidnine dobit će uskrsnice za što je osigurano 190 tisuća eura u gradskome proračunu.

(Ponedjeljak, 26 Veljača 2024 14:37)
Predstavljeni projekti uređenja Dunava u Vukovaru i Opatovcu

U prostorijama Agencije za vodne putove Vukovar predstavljeni su projekti Lučke uprave Vukovar i agencije, kako završeni tako i oni koji su u tijeku, a najavljeni su i novi.

(Ponedjeljak, 26 Veljača 2024 13:52)
Za kulturu u našoj županiji izdvojeno 131 tisuću eura

U velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima potpisani su i podijeljeni ugovori korisnicima financijskih sredstava koji su svoje programe, odnosno projekte prijavili na Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi i tehničkoj kulturi Vukovarsko – srijemske županije za 2024. godinu. Ugovore su korisnicima uručili vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić i pročelnica Upravnog odjela za turizam i kulturu Vukovarsko-srijemske županije Tamara Kalistović.

(Ponedjeljak, 26 Veljača 2024 13:49)
Državni tajnik Bilaver tijekom radnog posjeta našoj županiji najavio daljnje potpore za izgradnju infrastrukture

U okviru projekta Vlade RH Slavonija, nedavno je u promet pušten nadvožnjak na Borincima, naselju koje je na taj način konačno postalo povezano sa središtem Vinkovaca. Riječ je nadvožnjaku vrijednom 10,6 milijuna eura koji je u ponedjeljak u okviru radnoga posjeta Vukovarsko-srijemskoj županiji obišao državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver.

(Ponedjeljak, 26 Veljača 2024 12:58)
Na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku održava se 7. Škola kemije

Na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku održava se 7. Škola kemije.

U periodu od 26. veljače do 1. ožujka u laboratorijima Zavoda za primijenjenu kemiju i ekologiju Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek od 9 do 12 sati za učenike trećih razreda osječkih gimnazija organizirane su brojne radionice, pojasnila je Dajana Gašo-Sokač, redovita profesorica iz organske kemije na Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
-Pokusi se rade u laboratoriju iz organske kemije i opće i analitičke kemije. Zanimljive pokuse učenici izvode zajedno s asistentima i nastavnicima s fakulteta. Ove godine sintetizirat će organske boje, acetilsalicilnu kiselinu, dokazivat će reducirajuće šećere, gledat će promjene boja, otopina i imat će priliku osjetiti dašak kemije i kako je to na fakultetu i što radimo. Pokušat ćemo im približiti rad u laboratorijima i sve ono što naš fakultet nudi budućim studentima -

pojasnila je Gašo Sokač dodavši kako ove godine sudjeluju i učenici iz Vukovara.

(Ponedjeljak, 26 Veljača 2024 12:53)

Janoš Kery

Ponedjeljak, 05 Veljača 2024 13:34

Karate klub Vukovar '91 nastupio je na turniru Grand prix Međimurje 2024. te je u konkurenciji od 336 natjecatelja iz 38 klubova i tri države osvojio 8 medalja.

U katama je prvo mjesto osvojila Ena Kunić, drugo Antea Dumendžić i treće mjesto Una Bođirković. U borbama prva su mjesta osvojile Tena Čošić i Katja Štalmajer, druga Agata Šeremet i Klara Sabo dok je treće mjesto osvojila Roula Shoukry.

Ponedjeljak, 05 Veljača 2024 17:40

Sportski dnevnik, 5.2.2024.

Odbojkašice Osijeka u Slavonskom derbiju pobijedile Ennu Vukovar 3:1, Osijek i Hajduk odigrali 1:1. Vukovar 1991 odradio je drugi dio priprema u Makarskoj završne pripreme odradit će u Vukovaru, rukometašice Vukovara pripremaju se za nastavak sezone koja kreće u prvom tjednu ožujka. Više poslušajte u Sportskom dnevniku.

Ponedjeljak, 05 Veljača 2024 19:00

Mozaik 8, 5.2.2024. 

U Vukovaru je protekle subote održan 14. Mađarski bal, doznat ćemo kako je protekao ali i što je udruga radila u 2023. te što je u planu ove godine. Također ćemo doznati o radu Rusina u protekloj godini i planu rada za ovu godinu. Višr poslušajte u Mozaiku 8.

Petak, 02 Veljača 2024 17:40

Sportski dnevnik, 2.2.2024.

Najava: U Superligi za odbojkašice sastaju se Osijek i Enna Vukovar, a u SuperSport Hrvatskoj nogometnoj ligi u Osijeku gostuje Hajduk. Rukometaši Borova pripremaju se za nastavak natjecanja. Više poslušajte u Sportskom dnevniku.

Srijeda, 31 Siječanj 2024 11:56

Krenula je isporuka prvih Nacionalnih i Europskih iskaznica te Europskih parkirališnih karata za osobe s invaliditetom te je s današnjim danom isporučeno prvih 30 tisuća novih isprava, izdanih u sklopu EU projekta MOSI - Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti, čiji je korisnik Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) partner. Pristup brojnim pogodnostima i pravima na povlastice dodjeljuje se temeljem novog Zakona o povlasticama u prometu i uspostavljenog kompleksnog IT sustava. Postupak dodjele povlastica u okviru ovog projekta u potpunosti je digitaliziran i u skladu sa zakonskim kriterijima.

Prvo izdavanje isprava odvija se bez podnošenja zahtjeva od strane korisnika, a na temelju podataka o invalidnosti/invaliditetu iz Registra osoba s invaliditetom pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo te podataka iz drugih registara unutar javne uprave koji su potrebni za dodjelu prava i izdavanje isprava. Korisnici se stoga pozivaju da čim prije provjere i upišu sve svoje podatke (ukupno tjelesno oštećenje, tjelesno oštećenje koje se odnosi na oštećenje donjih ekstremiteta, stupanj funkcionalnog oštećenja…) u ROI, kontaktom na e-adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Preduvjet za izdavanje isprava je i prebivalište u Republici Hrvatskoj. S obzirom na to da je riječ o automatiziranom sustavu, na svoje kućne adrese iskaznice mogu dobiti i osobe koje dosad nisu nužno koristile povlastice na koje imaju prava, ili nisu ni znale da ih imaju, a ranije su bile evidentirane u Registru.

Podsjetimo, Nacionalnom iskaznicom za osobe s invaliditetom ostvaruju se povlastice u četiri područja - željezničkom i pomorskom putničkom prijevozu, pri korištenju autocesta i uporabi javnih cesta. Svi koji ostvaruju prava na Nacionalnu iskaznicu dobivaju i Europsku, kojom se omogućava ravnopravan pristup pogodnostima u svim državama članicama koje su ponajprije usmjerene na područje turizma, kulture (muzeji, kazališta, koncerti) i sporta. Pritom, Hrvatska je prva država članica EU koja uvodi Europsku iskaznicu za osobe s invaliditetom izvan pilot projekta.

Nositelji Europske iskaznice za osobe s invaliditetom u Hrvatskoj tako ostvaruju pogodnosti za nacionalne parkove Kornati, Krka i Brijuni, parkove prirode Lonjsko polje, Papuk i Žumberak – Samoborsko gorje, Arheološki muzej u Splitu, Centar za kulturu Histrionski dom, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu i Tehnički muzej Nikola Tesla. Europskom parkirališnom kartom ostvaruje se pravo na parkiranje diljem EU na posebno označenim mjestima sa simbolom pristupačnosti.

Pružatelji pogodnosti svoju organizaciju/tvrtku mogu registrirati putem obrasca na stranici https://mosi.akd.hr/hr/pruzatelji-pogodnosti. Svi zainteresirani koji se žele detaljnije informirati o javnim ispravama mogu to učiniti u sklopu edukacija diljem Hrvatske ili putem mrežne stranice mosi.akd.hr, gdje će se redovno objavljivati nove informacije. Projekt MOSI je financiran u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a investicija je vrijedna više od dva milijuna eura.

Srijeda, 31 Siječanj 2024 11:53

Prilikom nadzora prometa u Vukovaru, Ulica Priljevo, 29. siječnja u 15,25 sati, policijski službenici Policijske postaje Vukovar su zaustavili i kontrolirali teretni automobil srpskih registracijskih oznaka kojim je upravljao 40-godišnjak, hrvatski državljanin iz Bosne i Hercegovine. Provjerom u Informacijskom sustavu MUP-a utvrdili su kako nema položen vozački ispit niti mu je izdana vozačka dozvola, a policijskim službenicima je predočio hrvatsku vozačku dozvolu.
Zbog sumnje da se radi o krivotvorini, 40-godišnjak je uhićen, a isprava oduzeta.
Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja kako je nabavio lažnu vozačku dozvolu s ciljem korištenja kao prave javne isprave te je i uporabio 29. siječnja predočivši je policijskim službenicima prilikom nadzora prometa.
Protiv osumnjičenog 40-godišnjaka je jučer, 30. siječnja, nadležnom državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava za kazneno djelo Krivotvorenje isprave te je predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave vukovarsko-srijemske.
Istražni sudac je rješenjem odredio istražni zatvor u trajanju od 30 dana, nakon čega je 40-godišnjak predan u Zatvor u Osijeku.

Srijeda, 31 Siječanj 2024 11:51

Policijski službenici Policijske postaje Vinkovci proveli su kriminalističko istraživanje nad 49-godišnjakinjom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Lažna uzbuna iz članka 316. Kaznenog zakona.
Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja kako je u više navrata tijekom prosinca 2023. godine lažno obavijestila policiju i Centar 112 o okolnostima koje su iziskivale žurno djelovanje policije, iako je znala da to nije potrebno niti istinito. Prilikom dolazaka policijskih službenika na mjesta događaja s ciljem utvrđivanja istinitosti dojava, utvrđeno je da su dojave lažne odnosno da nema opasnosti za sigurnost osoba i imovine niti potrebe za intervencijom policije ili drugih službi.
Protiv osumnjičene će nadležnom državnom odvjetništvu biti podnesena kaznena prijava.

Ponedjeljak, 29 Siječanj 2024 12:46

Klub sjedeće odbojke Vukovar nastupio je na jakom međunarodnom turniru u Zadru, 11. turnir „Maslenica 93 – Memorijal Ivica Kapetanović“, gdje je u konkurenciji jakih klubova iz hrvatske lige i jednim iz lige BiH, osvojeno drugo mjesto. Na turniru u skupini s OKI Split, POK Marsonia i muškom reprezentacijom Hrvatske, osvojeno je prvo mjesto s dvije pobjede i jednim porazom, te je finale odigrano s klubom KSO ISKRA Bugojno (BiH), gdje je klub iz Bugojna bio ovoga puta bolji. Ujedno su na turniru u Zadru kompletirane medalje, od 2020. do 2024. osvojene su zlatna, srebrna i brončana medalja.

Vukovar je započeo 28. listopada prošle godine nastup u Hrvatskoj ligi sjedeće odbojke, gdje je u skupini SJEVER s momčadima POK Marsonia - S.Brod , OK OSI Zrinski – Nuštar, ŠIOK HVIDRA Osijek – Osijek, OKI Novska – Novska tražio mjesto u top tri za ulazak u ligu za prvaka koja se nastavlja 2024. godine. Skupinu JUG čine IOK Zagreb, KSO Knin 95, OKI Zadar, KISO Hrabri – Zagreb, OKI Split i Ženska reprezentacija RH.

Kroz odigrana četiri kola (gdje se u svakom kolu odigraju po dvije utakmice) i ukupno odigranih osam utakmica, KSO Vukovar zauzeo je treće mjesto u skupini SJEVER te se tim rezultatom plasirao u ligu za prvaka s klubovima POK Marsonia i ŠIOK HVIDRA Osijek iz skupine SJEVER, te iz skupine JUG klubovi IOK Zagreb, KSO Knin 95 i POK Zadar.KSO 2

KSO Vukovar sudjelovao je i na 17.memorijalnom kupu hrvatske u sjedećoj odbojci, odigranom od 25. do 26. studenoga 2023. u Solinu, te je osvojeno peto mjesto u konkurenciji 10 klubova.

3. prosinca prošle godine KSO Vukovar je pozvan na jak turnir u grad Breza (BiH), i u konkurenciji jakih Bosansko hercegovačkih klubova zauzeo je drugo mjesto, izgubivši u finalu od domaćina OKI Breza. Poznavatelji ovoga sporta znaju koliko je jaka liga sjedeće odbojke BiH, a i rezultati reprezentacije BiH to potvrđuju (višestruki prvaci svijeta, Europe, olimpijski prvaci na paraolimpijskim igrama). Time osvajanje drugog mjesta u konkurenciji s klubovima iz BiH još više vrijedi.

Na proljeće KSO Vukovar očekuje nastavak prvenstva u ligi za prvaka, kao i organizacija tradicionalnog turnira u Vukovaru.

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija