Ispiši ovu stranicu

Počela provedba projekta "DR SHARE"

Hrast Hrast Arhiv HRV-a

Prvim sastankom radne skupine za prikupljanje i usporedbu podataka u Ivankovu s provedbom počeo projekt DR SHARE (Disaster Reduction, Standardized Hazard Analysis and Risk Evaluation), čiji je cilj smanjenje katastrofa, standardiziranje analiza opasnosti i procjene rizika na području Hrvatske, BiH i Srbije.

Viši voditelj projekta Krunoslav Srpak iz Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije "Hrast" rekao je kako je projekt ušao u drugu fazu.- Do sada smo uspostavili projektni tim, ostvarili sve aktivnosti vezano za Javnu nabavu vanjskih eksperata. To je okosnica za upravljanje rizičnim situacijama. – rekao je Srpak.

Projekt se provodi na području Hrvatske, BiH i Srbije, a konačni cilj je izrada softverske aplikacije koja će nadležnim službama pomoći pri točnoj procjeni rizika od mogućih katastrofa i nesreća, kao što je prije dvije godine bila katastrofalna poplava u dijelu županjske Posavine. - rekao je Srpak i dodao da će podatke koristiti sustavi civilne zaštite u sve tri države.

Aplikacija će dati priliku tim sustavima da reagiraju brže i omogućiti im da sukladno matricama ugroze određuju adekvatnu snagu potrebnu za reakciju, naveo je Pavo Medved koji radi na izradi softverske aplikacije, dodajući da će u testnoj fazi aplikacijom biti pokriveno područje Vukovarsko-srijemske županije u Hrvatskoj, Baranjskog okruga u Srbiji te općine Orašje u BiH. Na tom području ukupno živi između 300 i 400 tisuća ljudi. - To je prostor koji je po pitanju ugroza vrlo sličan i osjetljiv je posebice na katastrofe poput poplave i suše-  istaknuo je Medved i dodao da u sve tri države već postoje podaci na osnovu koji se procjenjuju rizici o mogućih katastrofa i nesreća, ali su oni loše strukturirani te je vrlo teško do njih doći, a još teže ih koristiti.

-Imamo obvezu izrade procjene i rizika sukladno novom Zakonu o civilnoj zaštiti, a ova aplikacija će definitvno pomoći prepoznavanju rizika na području jedinica lokalne samouprave. - rekao je Zdenko Lovrić, pročelnik Državne uprave za zaštitu i spašavanje Područnog ureda Vukovar.

Nositelj projekta je Vukovarsko-srijemska županija, a partneri su uz "Hrast" i Državna uprava za zaštitu i spašavanje (Hrvatska), Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu te Fond "Europski poslovi" AP Vojvodine (Srbija) i Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Posavske županije (BiH).

Pročitano 1610 puta
Ocijeni sadržaj
(7 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI