Ispiši ovu stranicu

Gradonačelnik Vukovara na proslavi Dana HRM u Makarskoj

Gradonačelnik Penava polaže vijenac Gradonačelnik Penava polaže vijenac Foto: GV

Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava nazočio je proslavi Dana Hrvatske ratne mornarice u Makarskoj koja je započela odavanjem počasti poginulim hrvatskim mornarima i braniteljima.

Podno Spomenika hrvatskom branitelju izaslanstva gradova Makarske na čelu s gradonačelnikom Tonćijem Bilićem i grada Vukovara na čelu s gradonačelnikom Ivanom Penavom položili su vijence i upalili svijeće. Na žrtvu hrvatskih branitelja, te značajan dan hrvatske povijesti u spomen koje se s ponosom proslavlja Dan HRM-a, podsjetio je dogradonačelnik Miro Družijanić pozvavši na minutu šutnje kojom je odana počast svima poginulim za slobodu Hrvatske. Ispred gradske luke predstavnici gradova Makarske i Vukovara s mornarima HRM-a također su položili vijenac na Spomen – ploču pomorske bitke kod Makarske.

S raketne topovnjače-41 'Vukovar', jednog od moćnijih brodova Hrvatske ratne mornarice koji je pod zapovjedništvom Nikole Kovačića uplovio u makarsku luku, položen je vijenac u more i na taj način odana počast i zahvalnost svim poginulim hrvatskim mornarima i braniteljima.

U spomen na slavnu i najveću pomorsku bitku 18. rujna 887. godine slavi se Dan HRM-e. Na makarskom akvatoriju Hrvati su tada porazili nadmoćnu mletačku flotu te se taj datum, prema odluci prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana obilježava kao Dan HRM.

 

 

Pročitano 1360 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI