Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 102
Ispiši ovu stranicu

Održan sastanak "Podrška žrtvama nasilja"

Podrška žrtvama nasilja Podrška žrtvama nasilja

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, u Europskom domu Vukovar, održan je međusektorski radni sastanak „Podrška žrtvama nasilja“.

Udruga BABE,  Sigurna kuća Vukovarsko – srijemske županije, organizirala je međusektorski radni sastanak, na kojem se govorilo o izazovima s kojima se udruga susreće u direktnom radu sa žrtvama obiteljskog nasilja te načinima na koje bi se mogla poboljšati međusektorska suradnja.  Cilj međusektorskog sastanka jest direktna, individualna multisektorska podrška ženama i djeci, žrtvama nasilja u svrhu postizanja njihove samostalnosti i potpune integracije u društvo, kao i razmjena iskustava djelatnika državnih, javnih institucija kao i civilnih organizacija te poboljšanje postojećih mehanizama suzbijanja i prevencije obiteljskog nasilja.

Ivana Sučić, voditeljica jednog od četiri programska stupa udruge BABE, čiji je cilj pružanje egzistencijalne zaštite i psihosocijalne pomoći ženama žrtvama nasilja i njihovoj djeci u Vukovarsko-srijemskoj županiji, istaknula je kako je izuzetno važno govoriti o ovom društvenom problemu, koji nije problem samo u Republici Hrvatskoj, nego i u svijetu. Koji nije problem samo siromašnih i neobrazovanih kao što se često pogrešno pretpostavlja, nego je to problem koji se javlja među svim ljudima, bez obzira  na obrazovanje, društveni položaj ili imovinsko stanje. Navela je i kako žrtve nasilja rijetko iznose ovaj problem iz kruga obitelji na društvene ustanove.

Psihologinja iz udruge BABE,  Sigurna kuća Vukovarsko – srijemske županije, Anja Vinaj, rekla je kako korisnice u sklonište dolaze u vrlo teškom psihičkom stanju jer bilo koji oblik nasilja ostavlja trajne posljedice na žrtvu, stoga nastoje raditi na jačanju njihovog samopouzdanja i samopoštovanja kako bi nakon boravka u skloništu, mogle krenuti u novi život. Također je dodala kako žrtve uglavnom dolaze iz ruralnih područja te u većem broju slučajeva same prijave nasilje.

Pročitano 1648 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI