Ispiši ovu stranicu

Obilježena 25. obljetnica ustroja 204. vukovarske brigade

Odavanje počasti žrtvama Domovinskog rata Odavanje počasti žrtvama Domovinskog rata

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata, svečanom akademijom u Ružičkinoj kući u Vukovaru te svetom misom za poginule u crkvi sv. Filipa i Jakova obilježena je 25. obljetnica ustroja 204. vukovarske brigade, legendarne postrojbe kroz koju je, braneći cijelu ondašnju općinu Vukovar, prošlo oko 5.500 branitelja.

Počast poginulima polaganjem vijenaca odalo je izaslanstvo 204. brigade predvođeno ratnim zapovjednikom Brankom Borkovićem, izaslanik predsjednice Republike i zamjenik ministra branitelja Stjepan Sučić, izaslanici Ministarstva obrane i MUP-a general Denis Tretinjak i načelnik PU vukovarsko-srijemske Miro Bradić. Počast su također odali i župan Vukovarsko – srijemske županije Božo Galić, gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava sa suradnicima, izaslanstvo Memorijalnog centra Domovinskog rata, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, izaslanstva "Vukovarskih majki“ te roditelji poginulih i nestalih vukovarskih branitelja i djece poginulih.

Zapovjednik 204. Vukovarske brigade Branko Borković prisjetio se početaka agresije na grad i formiranja brigade naglasivši kako je tada moral bio izuzetno visok. Spomenuo je kako se brigada u hodu ustrojavala između 20. rujna i 1. listopada 1991. godine kada su u grad stizali brojni dragovoljci iz svih krajeva Hrvatske, oružje i druga tehnička sredstva iz zauzetih vojarni ondašnje JNA. - Brigada je 24. rujna bila 100 posto popunjena, tako da je taj datum tehnički datum službenog postrojavanja 204. vukovarske brigade. - rekao je Borković.

kovač

Predsjednik Udruge branitelja "Vukovar 91“ Ivo Kovačić naglasio je da je kroz 204. vukovarsku brigadu prošlo oko 5.500 branitelja ondašnje općine Vukovar od kojih je 921 branitelj poginuo ili nestao dok ih je 1.600 ranjeno, a oko 2.500 branitelja je završilo u srpskim koncentracijskim logorima. - Vremena dok je trajao Domovinski rat se ne mogu zaboraviti, Vukovar je bio u okruženju 87 dana, branio se nadljudskim naporima. Ovo je brigada koja je slomila kralježnicu JNA i zbog koje jugovojska i četnici nisu mogli provesti plan koji su sebi zacrtali. - zaključio je.

Obljetnice ustroja 204. vukovarske brigade obilježavala se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske te vrhovne zapovijednice Oružanih snaga RH, Kolinde Grabar Kitarović.

Pročitano 2181 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI