Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 59
Ispiši ovu stranicu

Obljetnica stradanja u Tovarniku

Tovarnik nekad Tovarnik nekad foto: Udruga dr. A.S. Tovarnik

U organizaciji Društva Antuna Gustava Matoša iz Tovarnika obilježena je 68. obljetnica stradanja 51 tovarničkog Hrvata i Nijemca, pogubljenih nakon proboja srijemskoga fronta i ulaska partizanskih jedinica u Tovarnik 1944. godine.

Tim povodom izaslanstvo Društva Antuna Gustava Matoša i mještani Tovarnika položili su vijence kod crkve sv. Georgija u Tovarniku, u znak sjećanja na nekolicinu sumještana usmrćenih u prosincu 1944. godine bacanjem s tornja te pravoslavne crkve.Vijenci su u spomen na žrtve položeni i ispred župne crkve sv. Mateja u Tovarniku, gdje su pročitana i imena 51 žrtve, a potom je misu zadušnicu za žrtve partizanskog terora predvodio tovarnički župnik Stjepan Vukovac.

U sklopu obilježavanja 68. obljetnice stradanja tovarničkih Hrvata i Nijemaca u velikoj župnoj dvorani večeras će biti predstavljena knjiga povjesničara Josipa Jurjevića „Prikrivena stratišta i grobišta jugoslavenskih komunističkih zločina“.

Tovarnik je bio poprište žestokih borbi u drugom svjetskom ratu, kada se u njegovoj blizini nalazio srijemski front, a 8. prosinca 1944. u ovome srijemskom mjestu partizani su, prema nepotpunim podacima, ubili 51 Tovarničanina.

Pročitano 3214 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI