Ispiši ovu stranicu

Okrugli stol: Uloga policije u Domovinskom ratu u obrani Vukovara i poraće

"Okrugli stol": Uloga policije u Domovinsku ratu u obrani Vukovara i poraća "Okrugli stol": Uloga policije u Domovinsku ratu u obrani Vukovara i poraća F: K. Gojani

Povodom obilježavanja Dana hrvatske policije u Javnoj ustanovi memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar održao se Okrugli stol na temu: Uloga policije u Domovinskom ratu u obrani Vukovara i poraća. Okrugli stol organizirala je Udruga policije Vukovarskih branitelja Domovinskog rata Vukovar kako bi potaknula tematiku koja i nakon 25 godina nije javnosti zastupljena u onom omjeru u kojem bi trebala biti. Predsjednik Udruge Mato Dudić naglasio je kako je policija bila prva kada je trebalo i jedina legalna formacija od 90.-te godine. Dudić je rekao kako je cilj okruglog stola upoznavanje javnosti s ulogom policije u Domovinskom ratu i obrani Vukovara.

Zamjenik gradonačelnika grada Vukovara Marijan Pavliček naglasio je kako Grad Vukovar uvijek podržava ovako značajne teme i održavanje Okruglih stolova kao što je bio današnji. – Policija je imala uistinu veliku ulogu prilikom obrane Vukovara, ali treba istaknuti i kako je policije prije same agresije odradila sve pripremne radnje kako bi zaštitila sve svoje građane. O samoj ulozi policije nakon Domovinskog rata, u poraću, se jako malo zna, a treba raditi na tome da se doprinese na istini – zaključio je Pavliček.

Područni centar Instituta Ivo Pilar u Vukovaru jedan je od suorganizatora Okruglog stola, a Dražen Živić, voditelj područnog Centra Vukovar istaknuo je kako su se ovoj temi odlučili priključiti jer smatraju da kao istraživački institut mogu dati svoj doprinos. Živić je rekao kako brojne teme uz obranu Vukovara i Domovinski rat nisu dovoljno istražene. – Jedna od tema za koje postoji velika potreba i u akademskoj zajednici i u široj javnosti da se istraži je upravo uloga policije. Premalo toga je napisano i analizirano o ulozi policije u obrani Vukovara. Bilo je vrijednih radova, ali sustavnih istraživanja i analiza nije bilo – rekao je Živić dodavši kako ulogu policije trebamo gledati i u kontekstu obrane Vukovara, sudjelovanje hrvatskih policajaca na crtama bojišnice, ali i velika uloga hrvatske policije u procesu mirne reintegracije, što je do sada ostalo posebno neistražena tema.

Po završetku okruglog stola, izrečeni stavovi i govori pretočit će se u brošuru. Brošura koja će služiti u edukativne svrhe osmoškolcima prigodom boravka u Javnoj ustanovi memorijalni centar Domovinskog rata, predavačima kao dodatni materijal o ulozi policije u Domovinskom ratu, a hrvatskoj javnosti na uvid. Organizatori su Udruga policije vukovarskih branitelja Domovinskog rata Vukovar, Javna ustanova Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar i Institu Ivo Pilar - područni Centar Vukovar.

Pročitano 2552 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI