Ispiši ovu stranicu

Branitelji Sajmišta proslavili svoj dan

U borbama za Sajmište poginula su četvorica zapovjednika obrane: Damjan Samaržić, Petar Kačić, Velimir Đerek i Ivan Poljak U borbama za Sajmište poginula su četvorica zapovjednika obrane: Damjan Samaržić, Petar Kačić, Velimir Đerek i Ivan Poljak Milan Paun

U Domu hrvatskih branitelja na Sajmištu u Vukovaru proslavljen je prvi Dan Udruge hrvatskih branitelja Sajmišta.

Vijence su za poginule branitelje i petoricu pokojnih zapovjednika obrane Sajmišta podno njihova spomen obilježja položili predstavnici Udruge hrvatskih branitelja Sajmišta, Udruge roditelja pokojnih branitelja, ministarstava branitelja, vanjskih i unutarnjih poslova, Vukovarsko-srijemske županije, gradova Vukovara i Splita, HNK Hajduka te brojnih braniteljskih udruga i članova obitelji ubijenih branitelja.

 

 Okupljenima su se obratili Nikola Tarle, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Sajmišta, dožupan Željko Cirba te gradonačelnici Vukovara i Splita Ivan Penava i Ivo Baldasar.

 Prema Tarleovim riječima na Sajmištu je poginulo nešto više od 300 hrvatskih branitelja jer su se vodile ulične borbe, ali neprijatelj nije uspio probili bojišnicu sve do sloma obrane Vukovara. Rekao je kako je na Sajmištu bio i najveći srpski logor Velepromet u kome je bilo zatočeno 10.000 građana te da je tamo počinjen ratni zločin veći od Ovčare.

 Nakon toga izveden je prigodni kulturno-umjetnički program u kome su sudjelovai i polaznici Dječjega vrtića Vukovar 1.

U 18 sati u kulturno-umjetničkome programu nastupit će društva iz Vukovara, Subotice, Letovanića, Vrlike i Satnice Đakovačke.

U programu je obilježavanja u nedjelju obilazak mjesta stradanja te znanstveni kolokvij Hrvati kao manjina u okolnim zemljama: povijest, položaj, izazovi koji se održava u srijedu.

Pokrovitelji su manifestacije ministri branitelja, kulture i vanjskih poslova Tomo Medved, Zlatko Hasanbegović i Miro Kovač te Vukovarsko-srijemska županija i Grad Vukovar.  

Pročitano 1197 puta
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun