Ispiši ovu stranicu

Djelatnici Instituta Ivo Pilar u posjeti gradonačelniku

U povodu 25. godišnjice rada Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar koja se obilježava u Vukovaru, gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava primio je djelatnike Instituta predvođene ravnateljem prof. dr. sc. Vladom Šakićem.

Tim povodom ravnatelj Šakić rekao je kako je Institut osnovan 26. 11. 1991., tjedan dana nakon okupacije Vukovara, a suradnja i prijateljstvo s Gradom Vukovarom i njegovim građanima traje od samog osnutka Instituta.

- Jedna od najvažnijih tematskih cjelina 90-ih godina u našem istraživanju bili su uzroci i posljedice Domovinskog rata, što je vidljivo u našim publikacijama. Već na početku smo s prognanicima i vukovarskim braniteljima dolazili u dodire kao izvorima važnih podataka ali kasnije smo zasnivali prijateljstva te napravili cijeli sustav istraživanja povezan s vukovarskom dramom. - rekao Šakić.

Već tradicionalno, u Vukovaru se u sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara održava znanstveno-stručni simpozij Vukovar '91., u organizaciji Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar pa je tako ove godine upriličen 19. po redu takav skup, a u Vukovaru je također ustanovljen i područni centar Instituta koji je prihvaćen kao znanstvena institucija koja daje trajni doprinos na znanstvenim temeljima o čuvanju istine o gradu Vukovaru ali u budućnosti i pomoć pri razvojnim strategijama grada Vukovara.

Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava rekao je kako je činjenica da je Institut prepoznao važnost grada Vukovara i njegovu potrebu u poratnim vremenima za obnovu društva ali i za prostorom na kojem su velike mogućnosti za znanstveno istraživački rad.

- Područni centar Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar u Vukovaru uspješno djeluje i s Gradom Vukovarom iznimno dobro surađuje te je svojim znanstveno-istraživačkim radovima upotpunio sliku života grada Vukovara u ovim poslijeratnim vremenima. - rekao je Penava te dodao kako u suradnji s Institutom, Grad Vukovar trenutno radi na istraživanju o svim poginulima u gradu Vukovaru s uzrocima njihove pogibije.

Prof. dr. sc. Vlado Šakić zahvalio je Gradu Vukovaru i gradonačelniku Penavi koji je prihvatio pokroviteljstvo nad obilježavanjem 25. godišnjice rada Instituta društvenih znanosti ivo Pilar prilikom čega je gradonačelniku uručio zahvalnicu i medalju dr. Ivo Pilar.

Pročitano 1426 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI