Ispiši ovu stranicu

Studijski posjet Sjevernoj Irskoj

Projektni tim Projektni tim Foto: Gimnazija Vukovar

Zahvaljujući projektu pod nazivom: „Education in divided societies: Developing and researching shared education in the Republic of Macedonia, Bosnia and Herzegovina, and Croatia“ održan je trodnevni studijski posjet prijestolnici Sjeverne Irske, Belfastu, na kojemu, je boravilo i deset osoba iz Hrvatske, među kojima je bio i ravnatelj vukovarske Gimnazije Davor Šijanović.

Šijanović je bio pozvan kao predstavnik škole u kojoj se nastava izvodi na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu te na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu kako bi iznio svoja iskustava u radu škole i obrazovnog sustava koji je uspostavljen u hrvatskom Podunavlju nakon mirne reintegracije u ratnim sukobima 1991. godine.

- Danas u Sjevernoj Irskoj postoje tri modela obrazovanja - potpuno odvojeno (katoličko ili protestantsko), integrirano te zajedničko obrazovanje. Obišli smo brojne škole u kojima smo imali priliku vidjeti kako se provodi nastava zajedničkog obrazovanja gdje učenici dviju ili više škola zajednički slušaju određene predmete ili rade na zajedničkom projektu. Roditelji na početku svake školske godine potpisuju suglasnost za sudjelovanje njihove djece u zajedničkom obrazovanju. Sve je unaprijed isplanirano kurikulumom. Neke škole provode ovakve aktivnosti jednom tjedno, neke jednom mjesečno, dok neke od njih provode obveznih šest susreta godišnje. Osnovna škola St. Nicholas' (katolička škola) nalazi se u dominantno protestantskom dijelu Belfasta. Iz slika se može primijetiti kako je škola i danas okružena viskom ogradom sa šiljcima koji podsjećaju na ne tako davnu prošlost. U razgovoru s ravnateljima škola i voditeljima programa „shared education“ doznali smo kako je sport izvrstan primjer zbližavanja katolika i protestanata. Interesantno je bilo čuti kako je nogomet pod nazivom: „Gaelic football“ do prije samo nekoliko godina bio isključivo vezan za katoličku zajednicu, dok u današnje vrijeme postoje nastojanja uključivanja i protestanata u ovu vrstu sportske igre – ispričao je Šijanović.

Siljci-na-ogradi-skole-1
Šiljci na ogradi škole

Šijanović je zaključio kako su se iz Irske vratili prepuni pozitivnih dojmova i ideja.

- Neke su ideje, projekti i aktivnosti koje smo vidjeli u školama provedivi i moguće ih je implementirati u naš školski sustav, u nekim segmentima smo čak i napredniji, dok neki segmenti nisu ni približno atraktivni našim učenicima, ali sve u svemu, dragocjena iskustva i stečena znanja, pomoći će nam da bolje razumijemo naš školski sustav i da u njega ugradimo sve što će podići razine socijalnih, digitalnih i ostalih kompetencija naših nastavnika, učenika i cjelokupnog školstva – zaključio je ravnatelj Šijanović.

Davor-Sijanovic-1
Davor Šijanović, ravnatelj Gimnazije Vukovar

Projekt „EDUCATION IN DIVIDED SOCIETIES“ je projekt financiran od britanskog ekonomskog i socijalnog istraživačkog vijeća. Nositelj projekta je Queen's University Belfast u Sjevernoj Irskoj, dok su partneri Centar za ljudska prava i rješavanje sukoba iz Skoplja u Makedoniji, Sarajevska škola za znanost i tehnologiju u BiH i Sveučilište u Zagrebu.

Pročitano 1349 puta
Ocijeni sadržaj
(7 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac