Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 54
Ispiši ovu stranicu

Započeo alkarski dan u Vukovaru

Izaslanstva su položila vijence kod Križa žrtvama za slobodnu Hrvatsku Izaslanstva su položila vijence kod Križa žrtvama za slobodnu Hrvatsku Foto: Dražen Bočkaj

Tradicionalnim pucnjevima mačkula s obale Dunava i budnicom Gradske glazbe Sinj u Vukovaru je započeo alkarski dan u kojem će se trčati povijesna Svečana Sinjska alka. Konjskom kočijom na Trg Republike Hrvatske stigli su predstavnici alkarskog vojvode kako bi gradonačelniku uručili poziv na svečani prijem i samu alku.

„Šaljemo poruku zajedništva, prijateljstva, jedne duboke povezanosti emocije, ali u osnovi svega toga je zapravo sjećanje na Domovinski rat, na vrijednosti iz Domovinskog rata i naravno velika počast svim hrvatskim braniteljima grada Vukovara zbog kojih se ova manifestacija danas i odvija u našem gradu“, rekao je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

 Izaslanstva gradova Vukovara i Sinja te Viteškog alkarskog društva položili su vijenac i upalili svijeću svim žrtvama za slobodnu Hrvatsku kod križa na ušću Vuke u Dunav, a tom je prigodom povjerenik Vlade Republike Hrvatske za Grad Sinj Igor Vidalina podsjetio kako su Vukovar i Sinj gradovi prijatelji.

„Ova Svečana Sinjska alka kruna je tog prijateljstva i zaista smo presretni što našu Sinjsku alku kao naš najveći dragulj i biser možemo darovati građanima Vukovara u čast hrvatskih branitelja u obrani grada heroja i u čast svih nevinih žrtava u Domovinskom ratu“, poručio je Vidalina.

Kako se po tradicijskim običajima poziv na alku upućuje osim svjetovnim i crkvenim vlastima, kočija s predstavnicima alkara stigla je i do crkve sv. Filipa i Jakova gdje ih je dočekao vukovarski gvardijan fra Ivica Jagodić.

„Simbolika je to kojom je Gospa sinjska zajedno s braćom franjevcima iz Sinja i alkarima došla u Vukovar, i zato danas slavimo ovaj svečani dan Sinjske alke i Gospe sinjske“, izjavio je Jagodić, nakon čega je uslijedila svečana sveta misa, a potom i odavanje počasti na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

Sinjska alka do sada je svega triput trčana izvan Sinja i to odlukama raznih političkih vlasti, no ova Svečana alka trči se po prvi put u samostalnoj Republici Hrvatskoj i to isključivo odlukom građana Sinja i Cetinske krajine.

Pročitano 1742 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI