Ispiši ovu stranicu

PSD u Vukovaru predstavio alate za suzbijanje korupcije u javnoj upravi

Već 20 godina rade na suzbijanju korupcije Već 20 godina rade na suzbijanju korupcije Foto: Marija Molnar

U Vukovaru je održan okrugli stol Predstavljanje IT alata i rezultata istraživanja u sklopu projekta IntegrityObserver (Nadzor integriteta). Projekt vodi udruga Partnerstvo za društveni razvoj - PSD, a partnerske su organizacije Udruga općina u RH, Udruga žena Vukovar, Udruga za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda – Cenzura plus te Projekt građanskih prava iz Siska. Projekt je, po riječima izvršnog direktora PSD-a Munira Podumljaka kruna njihovog dvadesetogodišnjeg rada u borbi protiv korupcije.

-Projekt se primarno bavi našom trećom generacijom alata za borbu protiv korupcije, a koja pored antikorupcijskog mehanizma i antikorupcijskih mjera koje već sadržava, u sebi ima i vrlo korisne upravljačke alate za, primarno, tijela lokalne uprave. Olakšava im i ubrzava proceduru, osigurava ih da posluju unutar zakona i uz sve to, omogućava građanima da nadziru rad tijela lokalne uprave, a potom i sudjeluju u odlučivanjima tamo gdje je to zakonski propisano – navodi Podumljak.

BEZ KORUPCIJE U JEDNOSTAVNOJ NABAVI, UPRAVLJANJU IMOVINOM, KONCESIJAMA I PROSTORNIM PLANIRANJEM
Ističe i da su dosad uglavnom bavili sustavima za nadzor rada, a ovi upravo predstavljeni alati su nešto drugačiji. - Radi se o platformama koje osiguravaju digitalnu demokraciju, digitalnu upravljanje i digitalno građanstvo. Imamo četiri alata, a prvi je za upravljanje danas jednostavnom, nekad bagatelnom javnom nabavom koja se, za one građane koji to ne znaju, nalazi izvan Zakona o javnoj nabavi, regulirana je internim aktima i predstavlja povećan rizik s obzirom da u Hrvatskoj imamo preko 10 milijardi kuna utrošenih u bagatelnu nabavu. Mi smo razvili alat koji bi osigurao da nema te anomalije direktnog ugovaranja i nekakve krađe novce iz tog velikog bazena novca – pojašnjava Podumljak.

Druga tri alata su za upravljanje imovinom u javnom vlasništvu, koncesijama i prostornim planiranjem.

-Ovo su sve one točke o kojima građani svakodnevno, što javno, što na društvenim mrežama, što na kavama, raspravljaju kao izrazito korumpiranim točkama u radu javne vlasti, a lokalne pogotovo – navodi Podumljak.

Ove će alate koristiti osam općina i gradova u Hrvatskoj, na našem području Općina Stari Jankovci.

Udruga žena Vukovar partnerska je organizacija u ovom projektu, a sudjelovala je u istraživanju na našem području, doznajemo od Jelene Milić, zamjenice koordinatorice udruge. Projekt vrijedan 199 tisuća eura financiran je iz fondova EU, a sufinanciran sredstvima Ureda za udruge Vlade RH.

Pročitano 927 puta
Ocijeni sadržaj
(4 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar