Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100
Ispiši ovu stranicu

Započeo ultramaraton „Od velikog do malog Vukovara“

Vukovar-Sunja Vukovar-Sunja Foto: Vedran Vuleta

Večeras je od Križa svim žrtvama za slobodnu Hrvatsku započelo 330 kilometara dugi memorijalni ultramaraton „Od velikog do malog Vukovara“, odnosno od Vukovara do Sunje. Ultramaratonici njime simbolično spajaju Vukovar i Sunju, dva herojska mjesta koja su do temelja uništena u Domovinskom ratu.

- Na ultramaratonu sudjeluje 50 trkača iz pet udruga. To su članovi udruge Heroji ne umiru iz Gornje Gračenice, Udruga maratonaca Glasnici istine Virovitičko-podravske županije, Udruga branitelja liječenih od PTSP-a iz Orahovice, Baraber extreme team iz Belišća i rekreativci grada Našica kojima ja pripadam. Sunja je kao i Vukovar teško stradala u Domovinskom ratu tako da ih želimo simbolično spojiti. Sven Lasta je `91. uputio jedno pismo Vukovaru, a odgovor nikada stigao u Sunju. Evo, ova svijeća koju smo upalili kod križa je odgovor Vukovara prema Sunji koja nas željno čeka - rekao je inicijator ultramaratona Tomislav Gall iz Našica.

Sanja Milanović, 50-godišnja braniteljica i kako ističe ponosna poručnica Hrvatske vojske, rekla je da joj je ovaj ultramaraton prilika za iskazati čast svim ženama koje su aktivno sudjelovale u Domovinskom ratu ali isto tako i svim majkama, suprugama, sestrama i djevojkama koje su čekale kod kuće svoje muževe, sinove, dečke i braću.

Ultramaraton trči i Željko Nikolić iz Vukovara koji je 21. ožujka sudjelovao i u maratonu od Vukovara do Lovasa kojim je obilježena 20. obljetnica pokopa žrtava ekshumiranih iz masovne i pojedinačnih grobnica u Lovasu.

- Na ovakvim maratonima sudjelujem kako se ne bi zaboravile žrtve Domovinskog rata. Ovim putem iskoristi ću priliku i najaviti utrku koja će se održati od Vukovara do Dalja u spomen na pad tamošnje policijske postaje te tom prilikom poginule i ubijene branitelje – rekao je Nikolić.

Maratonce su prije polaska pozdravili Zlatko Zaoborni, član Savjeta za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara i Franjo Šoljić, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara. Ovome dodajmo kako bi ultramaratonci prema najavama u Sunju trebali stići u nedjelju.

Pročitano 1393 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI