Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100
Ispiši ovu stranicu

Cvijetom narcisa protiv raka dojke

Dan narcisa Dan narcisa Foto: Vedran Vuleta

Povodom Dana narcisa i pod sloganom „Cvijetom narcisa protiv raka dojke“ na šetnici u središtu grada članice udruge Liga protiv raka Vukovar Klub žena liječenih na dojci prodavale su narcise te time skupljale dragovoljne priloge za kupnju aparata za intraoperativno zračenje.

Žene kojima se tumor s dojke izvadi moraju nakon toga obaviti 25 zračenja, dok bi s navedenim aparatom, ukoliko je to potrebno, zračenje moglo biti obavljeno za vrijeme prve operacije, a time se skraćuje samo liječenje, pojasnio je predsjednik Lige protiv raka Vukovar dr. Mario Begović.

- Karcinom dojke je najčešći karcinom kod žena i od njega oboli gotovo svaka deseta žena, bez obzira kakvu preventivu radila. Ne mogu reći da preventiva nije bitna, ali ona u konačnici ne mijenja situaciju da će svaka deseta žena oboljeti. Bitno je da svaka žena koja oboli na vrijeme otkrije svoju bolest, jer je u tom slučaju bolest izlječiva u gotovo 95 posto slučajeva. Dakle, važno je odazvati se humanitarnim akcijama na kojima se budi svijest i spoznaja o tumoru dojke i odazvati se na sve mamografske preventivne preglede. Još je važniji samopregled dojki s kojim žene trebaju započeti što ranije, odnosno već od 20-e godine života – upozorio je Begović.

Tumori dojke nastaju najčešće od 40-e do 70-e godine života, međutim po riječima dr. Begovića važno je da djevojke već od 20-e godine upoznaju svoje dojke te da same uoče prve promjene koje mogu samopregledom otkriti.  

Okupljeni su ovom prigodom dijelili i promidžbene materijale s ciljem upozorenja na potrebu ranog otkrivanja i kvalitetnog liječenja ove bolesti od koje u Hrvatskoj godišnje oboli oko 3 tisuće, a umre oko tisuću žena.

Rjeđi je to slučaj, ali Begović naglašava kako od raka dojke mogu oboljeti i muškarci.

Potporu humanitarnoj akciji dao je i Grad Vukovar, a pokroviteljica akcije na nivou Republike Hrvatske je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

- To je zapravo dan kada pružamo potporu svima oboljelima. Narcis kao simbol ozdravljenja, s obzirom da je cvijet koji cvjeta u proljeće, on simbolizira i nadu u ozdravljenje od raka. Drago mi je što se ova humanitarna akcija provodi u cijeloj Hrvatskoj, tako da osim što ukazujemo na važnost pregleda i borbe protiv raka ovime činimo i dobro djelo – rekla je zamjenica gradonačelnika Grada Vukovara Ivana Mujkić.

dan narcisa2

Dan narcisa na jednak su način, prikupljanjem dragovoljnih priloga i dijeljenjem  promidžbenih materijala obilježile i članice Društva Hrvatska žena Vukovar.  

- Svake godine prvu subotu poslije početka proljeća imamo akciju humanitarnog karaktera – Dan narcisa. Narcis je cvijet novoga života i nade. Sama akcija organizirana je prije svega radi podizanja svijesti o toj bolesti. Također, akcijom želimo potaknuti žene da povedu računa o svom zdravlju. Cilj nam je da žene shvate kako je zdravlje u njihovim rukama - rekla je Šima Šesto, predsjednica  Društva Hrvatska žena Vukovar.

Pročitano 1033 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI