NAJNOVIJE
Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović ustvrdio je danas da predsjednik Zoran Milanović ne može biti kandidat za mandatara za sastav vlade, ali ni premijer, ističući da svako drukčije tumačenje ugrožava višestranački parlamentarni demokratski ustavni poredak i vladavinu prava.

(Petak, 19 Travanj 2024 16:58)
HGK Županijska komora Vukovar organizirala seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi"

HGK Županijska komora Vukovar organizirala je u suradnji s HZZ PU Vukovar seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi".

(Petak, 19 Travanj 2024 13:56)
Vukovarka Barbara Kalauz predstavlja svoju treću zbirku pjesama

U Gradskoj knjižnici Vukovar večeras će, s početkom u 18 sati, Vukovarka Barbara Kalauz predstaviti svoju zbirku pjesama „Tragovi pjesnika“.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:46)
51 – godišnjak iz Trpinje uhićen jer je oštetio dva automobila

Policijski službenici Policijske postaje Vukovar dovršili su kriminalističko istraživanje nad 51-godišnjakom iz Trpinje zbog sumnje da je u Vukovaru oštetio dva osobna automobila. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrdili su sumnju kako je osobne automobile oštetio predmetom, pri čemu je vlasnicima osobnih automobila pričinjena materijalna šteta u iznosu od nekoliko tisuća eura. Osumnjičenik je uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Oštećenje tuđe stvari predan pritvorskom nadzorniku

(Petak, 19 Travanj 2024 11:38)
Uhićen 31 godišnjak u nezakonitom posjedovanju droge

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske su, prilikom obavljanja poslova na suzbijanju zlouporabe droga, zatekli 31-godišnjaka u nezakonitom posjedovanju droge.
Prilikom policijskog postupanja, kod 31-godišnjaka iz Ivankova je pronađeno i oduzeto 201,8 grama speeda te 100 grama kreatina, odnosno smjese za povećanje mase droge, precizna digitalna vaga, mobitel i drugi predmeti za koje se sumnja da potječu od kaznenog djela. Nad 31-godišnjakom je provedeno kriminalističko istraživanje kojim je utvrđena sumnja kako je navedena droga bila namijenjena daljnjoj neovlaštenoj prodaji. Osumnjičenik je, 18. travnja, uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama predan pritvorskom nadzorniku.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:36)
U Vinkovcima znanstveni skup o gospodarenju šumama

Povodom obilježavanja 150 godina znanstvenog i organiziranog pristupa šumarstvu jugoistočne Slavonije i djelovanja Brodske imovne općine u Vinkovcima se održava dvodnevni znanstveni skup Gospodarenje šumama hrasta lužnjaka u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

(Petak, 19 Travanj 2024 09:31)
Šest novih zastupnika iz pete izborne jedinice

U petoj izbornoj jedinici izabrano je šest zastupnika koji do sada nisu imali mandat ili bili članovi vlade.

(Petak, 19 Travanj 2024 08:24)
Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62

Grad Vukovar preuzeo osnivačka prava nad vukovarskim osnovnim školama

  • Srijeda, Sij 09 2019
  • Piše: 
Penava: Grad Vukovar po prvi puta preuzeo osnivačka prava nad  vukovarskim osnovnim školama Penava: Grad Vukovar po prvi puta preuzeo osnivačka prava nad vukovarskim osnovnim školama Foto: M. Đermadi

Grad Vukovar od 1. siječnja ove godine preuzeo je osnivačka prava nad vukovarskim osnovnim školama.

 Potvrdio je to na konferenciji za medije gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji je rekao kako je Grad Vukovar po prvi puta  u slobodnoj demokratskoj Hrvatskoj nositelj osnivačkih prava nad  vukovarskim osnovnim školama.  Inicijativa je to koja seže godinama unazad mogli bismo reći od prvih godina povratka od 2002. kada ju je pokrenulo vukovarskog gradsko poglavarstvo na čelu s gradonačelnikom Vladimirom Štenglom. Nažalost  zbog tadašnje blokade ministarstva financija taj pokušaj je propao. Sve ove godine osnivačka pravan ad osnovnim školama bile su pod ingerencijom Vukovarsko-srijemske županije i svih tih godina i djelatnici u školama ali i gradska uprava osjećala je zakinutost vukovarskih osnovnih škola  i neostvarivanje onih kapaciteta koje su škole objektivno mogle ostvariti kako u materijalnim tako i u svim drugim sferama koje smatramo da će doći do svoga punoga izražaja s ovim činom.

Penava je naglasio kako  su se na čin preuzimanja prava smo se odlučili u dogovoru s Vukovarsko-srijemskom županijom te kako su  odluke  morale proći i vukovarsko Gradsko vijeće,  a nakon toga i Županijsku skupštinu. Tako je grad postao osnivač nad sedam osnovnih škola  na području Grada Vukovara. To su OŠ Mitnica, OŠ Antuna Bauera, OŠ Dragutina Tadijanovića, OŠ Siniše Glavaševića, OŠ Nikole Andrića, OŠ Blage Zadre te OŠ Josipa Matoša s tim da ovih sedam škola u svome sastavu imaju  još šest područnih škola.

Istaknuo je kako s preuzimanjem osnivačkih prava Grad Vukovar želi unaprijediti odgojno obrazovne procese, osigurati bolje materijalno financijske uvjete u vukovarskim osnovnim školama  i unaprijediti rad tih osnovnih škola kroz dodatnu decentralizaciju funkcija obrazovanja.

Ravnateljica OŠ Nikole Andrića Josipa Kotromanović Sauka izrazila je zadovoljstvo ovim činom smatrajući kako će se sada i problemi u vukovarskim osnovnim školama puno lakše i brže rješavati, a projekti realizirati misleći ponajprije o obnovi ove škole o kojoj se priča godinama ali tek će ove godine u realizaciju. Naime, kako doznajemo na konferenciji za medije resorno Ministarstvo je u fazi pripreme javnoga natječaja za radove na obnovi škole.

Lidija Miletić, ravnateljica OŠ Dragutina Tadijanovića pozdravila je ovaj čin grada Vukovara držeći kako Grad Vukovar ne samo da preuzima odgovornost za odgoj i obrazovanje malih Vukovaraca nego preuzima odgovornost i za budućnost grada, jer su škole ono što proizvodi budućnost svake zajednice, pa tako i Grada Vukovara. Ona je naglasila izuzetno dobru dosadašnju suradnju ne samo s gradom Vukovarom nego i sa svim ustanovama u gradu što je rekla je Miletić i temelj za sve ono što će se kasnije razvijati.

Konferenciji su nazočili zamjenica gradonačelnik Ivana Mujkić i pročelnik Upravnoga odjela za kulturu, obrazovanje, sport, branitelje, socijalnu politiku i civilno društvo  Dražen Kobašević

Grad Vukovar je u gradskome proračunu za ovu godinu osigurao su iznos  od 2,1 milijun kuna za sufinanciranje vukovarskih osnovnih škola, dok iz resornoga Ministarstva za ovu godinu Grad treba dobiti 8,1 milijun kuna.  U Vukovaru osnovne škole ukupno pohađa 1860 učenika.

Pročitano 1294 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija