Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 60
Ispiši ovu stranicu

Grad Vukovar- 15 godina mira i tolerancije

Dan mira Dan mira Foto: A. Lovrić

Svečanim skupom "Grad Vukovar - petnaest godina u miru i toleranciji" u Vukovaru  je obilježena 15. godišnjica završetka mandata UNTAES-a i mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja. Tim procesom, koji je završio 15. siječnja 1998., završila je mirovna misija snaga UN-a u hrvatskom Podunavlju čime je završen proces mirne reintegracije ovog područja u ustavno-pravni poredak Hrvatske.

Podsjećajući na ovu uspješnu operaciju Ivica Vrkić nekadašnji predstojnik Ureda privremene uprave za uspostavu hrvatske vlasti u hrvatskom Podunavlju rekao je da nimalo nije bilo lako raditi u prostoru čiji stanovnici ni pod koju cijenu nisu htjeli prihvatiti činjenicu da se taj prostor vraća u okrilje hrvatske države gdje i pripada i da im dolazi hrvatska vlast. Govoreći danas u Vukovaru čiji je i počasni građanin na što je kaže iznimno ponosan, Vrkić je naglasio kako  „ danas, kada neki pokušavaju osporiti doseg mirne reintegracije ne preostaje ništa drugo poručiti da je u moru prepucavanja bolje ispaliti i milijun riječi nego samo jedan metak“.

Nnekadašnja predsjednica Nacionalnog odbora za uspostavu povjerenja, ubrzanog povratka i normalizaciju života Vesna Škare Ožbolt smatra kako mir u Vukovaru više nitko i ništa ne može poljuljati, a predsjednik hrvatskog Sabora Josip Leko je rekao kako smo danas u poziciji da slavimo mir i mirnu politiku, a osuđujemo rat. Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo je govoreći o Vukovaru danas, 15 godina nakon završetka mandata UNTAES-a naglasio kako se imamo čime pohvaliti navodeći pritom gospodarske projekte i stipendije vukovarskim studentima.

Kada je riječ o uvođenju dvojezičnosti Ministar uprave  Arsena Bauka danas je u Vukovaru izjavio „ što se tiče izvršne vlasti ona je dužna po Ustavu, po zakonu i po prisegi koju sam kao ministar položio u Saboru, dužan sam provoditi zakone“.

Mirovnim procesom koji je završio 15. siječnja 1998., završila je mirovna misija snaga UN-a u hrvatskom Podunavlju čime je završen proces mirne reintegracije ovog područja u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske. Tijekom svečanosti održane u Hrvatskom domu u Vukovaru prikazan je film kojim je napravljen presjek događanja kako je Vukovar iz poratnog beznađa i potpuno razrušenog stanja 15 godina kasnije krupnim koracima grabi ka svom nekadašnjem statusu. Svečanost obilježavanja Dana mira u Vukovaru svojim su glazbenim nastupima obogatili učenici vukovarskih škola.

Pročitano 3034 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI