Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 54
Ispiši ovu stranicu

Vukovarski gimnazijalci projektom "Pametni grad" najbolji na svijetu!

Predstavljanje projekta putem live streaminga u Milanu Predstavljanje projekta putem live streaminga u Milanu YouTube/Printscreen

Nakon što su nedavno osvojili priznanje za projekt „Pametni grad: Vukovar – View of Smart Living“ kao najbolji u Republici Hrvatskoj, vukovarski gimnazijalci proteklog su vikenda ponovili uspjeh, ali ovog puta na svjetskoj razini, jer je njihov projekt u Milanu proglašen kao najbolji na svijetu.

Zadivivši stručnjake iz cijeloga svijeta na manifestaciji Arduino Day Community Challenge osvojili su prvo mjesto i priznanje za najbolji projekt učenika na svijetu, među timovima iz više od 100 zemalja svijeta s čak 650 projekata. Idealna je to bila prilika za povezivanje entuzijasta na globalnoj razini, koji svojim idejnim rješenjima, izvedbama i kreativnošću potiču i pomiču granice inovatorstva u obrazovanju i cjelokupnom društvu.

Središnje događanje je Winners of the Arduino Day Community Challenge, na kojem se proglašavaju i nagrađuju najbolji projekti u zajednici koji mogu imati trajni učinak na globalni svijet i društvena događanja. Odabire se sedam pobjedničkih projekata, po jedan u svakoj od kategorija: društvene inovacije, obrazovanje, kućna automatizacija, okoliš i prostor, robotika, audio i vizualne umjetnosti i mala proizvodnja i startupovi. Upravo su vukovarski gimnazijalci pokazali da Hrvatska u tom području ne zaostaje, a sve zahvaljujući učenicima 3.c razreda prirodoslovno-matematičkog usmjerenja (Matija Hardi, Ivan Kolar, Marko Macura i Matko Gašparić) i njihovim profesorima mentorima Davorom Šijanovićem i Sanjom Pavlović Šijanović.

Projekt je proglašen pobjednikom u kategoriji obrazovanje, no tim iz Vukovara nije imao dovoljno sredstava da osobno ode u Milano i predstavi svoj projekt, stoga su ga predstavili putem live streaminga i oduševili svijet. Svojim trudom, entuzijazmom i radom pokazali su da su spremni za velike stvari, a kako su i sami istaknuli, iznimno su ponosni što su na ovaj način dostojno prezentirali Republiku Hrvatsku i grad na Dunavu.

Pročitano 1267 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI