NAJNOVIJE
Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović ustvrdio je danas da predsjednik Zoran Milanović ne može biti kandidat za mandatara za sastav vlade, ali ni premijer, ističući da svako drukčije tumačenje ugrožava višestranački parlamentarni demokratski ustavni poredak i vladavinu prava.

(Petak, 19 Travanj 2024 16:58)
HGK Županijska komora Vukovar organizirala seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi"

HGK Županijska komora Vukovar organizirala je u suradnji s HZZ PU Vukovar seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi".

(Petak, 19 Travanj 2024 13:56)
Vukovarka Barbara Kalauz predstavlja svoju treću zbirku pjesama

U Gradskoj knjižnici Vukovar večeras će, s početkom u 18 sati, Vukovarka Barbara Kalauz predstaviti svoju zbirku pjesama „Tragovi pjesnika“.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:46)
51 – godišnjak iz Trpinje uhićen jer je oštetio dva automobila

Policijski službenici Policijske postaje Vukovar dovršili su kriminalističko istraživanje nad 51-godišnjakom iz Trpinje zbog sumnje da je u Vukovaru oštetio dva osobna automobila. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrdili su sumnju kako je osobne automobile oštetio predmetom, pri čemu je vlasnicima osobnih automobila pričinjena materijalna šteta u iznosu od nekoliko tisuća eura. Osumnjičenik je uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Oštećenje tuđe stvari predan pritvorskom nadzorniku

(Petak, 19 Travanj 2024 11:38)
Uhićen 31 godišnjak u nezakonitom posjedovanju droge

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske su, prilikom obavljanja poslova na suzbijanju zlouporabe droga, zatekli 31-godišnjaka u nezakonitom posjedovanju droge.
Prilikom policijskog postupanja, kod 31-godišnjaka iz Ivankova je pronađeno i oduzeto 201,8 grama speeda te 100 grama kreatina, odnosno smjese za povećanje mase droge, precizna digitalna vaga, mobitel i drugi predmeti za koje se sumnja da potječu od kaznenog djela. Nad 31-godišnjakom je provedeno kriminalističko istraživanje kojim je utvrđena sumnja kako je navedena droga bila namijenjena daljnjoj neovlaštenoj prodaji. Osumnjičenik je, 18. travnja, uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama predan pritvorskom nadzorniku.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:36)
U Vinkovcima znanstveni skup o gospodarenju šumama

Povodom obilježavanja 150 godina znanstvenog i organiziranog pristupa šumarstvu jugoistočne Slavonije i djelovanja Brodske imovne općine u Vinkovcima se održava dvodnevni znanstveni skup Gospodarenje šumama hrasta lužnjaka u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

(Petak, 19 Travanj 2024 09:31)
Šest novih zastupnika iz pete izborne jedinice

U petoj izbornoj jedinici izabrano je šest zastupnika koji do sada nisu imali mandat ili bili članovi vlade.

(Petak, 19 Travanj 2024 08:24)
Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58

Nastavlja se izgradnja Ukrajinskog doma

  • Utorak, Tra 09 2019
  • Piše: 
Ukrajinski dom Ukrajinski dom Foto: Arhiva

Ukrajinska nacionalna manjina u Republici Hrvatskoj, 2010.godine pokrenula je jedan od svojih najvećih građevinskih projekata, a riječ je o izgradnji Ukrajinskog doma u Vukovaru.

Nositelj izgradnje je Ukrajinsko kulturno -prosvjetno društvo Ivan Franko iz Vukovara koje djeluje u okrilju krovne organizacije Ukrajinaca, a to je Ukrajinska zajednica Republike Hrvatske.

Riječ je o vrlo zahtjevnom i opsežnom projektu s kojim se Ukrajinska zajednica nosila sama s kadrovima i suradnicama koje je imala na raspolaganju uz financijsku potporu iz državnog proračuna i to uglavnom putem Savjeta za nacionalne manjine, Vukovarsko-srijemske županije, Svjetskog kongresa Ukrajinaca te dobrim dijelom ukrajinske dijaspore iz Australije, a najvećim dijelom svojih članova.

-Ono što nismo mogli predvidjeti je da od 2013.godine država nam više putem Savjeta za nacionalne manjine nije mogla osigurati sredstva u Fondu za očuvanje kulturne autonomije jer je potpisan desetogodišnji akcijski plan za Rome i od toga se trenutka financiraju sve romske građevine tako da druge manjine više nisu bile u mogućnosti koristiti taj Fond te je u tom trenutku izgradnja našeg Doma stala - pojasnila je predsjednica Vijeća ukrajinske nacionalne manjine Marija Semenjuk Simeunović.

Prekretnica za ovaj projekt se upravo dogodila ove 2019.godine, kada grad Vukovar preko Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara uvrštava projekt izgradnje Ukrajinskog doma u projekt financiranja u iznosu od 500 tisuća kuna. Ovim sredstvima biti će i završena izgradnja spomenutog doma.

Ukrajinski dom bi trebalo biti sjedište krovne organizacije Ukrajinaca u RH, rekla je Semenjuk Simeunović.

-Vukovar je po svom zemljopisnom položaju idealan jer nas Dunavom povezuje s pradomovinom Ukrajinom. U blizini su Srbija i Bosna u kojima izuzetno dobro djeluje ukrajina dijaspora s kojima imamo dobru suradnju. Dom je na adresi Vijeća europe 204., na izlazu iz Vukovara prema Petrovcima u dijelu grada gdje živi najveći broj Ukrajinaca – kaže Semenjuk Simeunović. 

Ukrajinski dom je zamišljen kao projekt za društvene namjene. Sadržavat će malu višefunkcionalnu dvoranu koja može primiti 70 do 100 ljudi, muzej, knjižnicu, urede i galeriju koja s gornje etaže ima pogled na malu dvoranu.

Prostore bi prvobitno trebale koristiti ukrajinske udruge koje bi provodile osnovni cilj, a to je očuvanje ukrajinske kulture i kvalitetne integracije u hrvatsko društvo europskih demokratskih načela što po riječima Semenjuk Simeunović, nije samo doprinos našem gradu i društveno kulturnom razvitku našega grada već i Republike Hrvatske.

Pročitano 1116 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija