Ispiši ovu stranicu

Komemorativni skup na Bugarskom vojnom groblju

Zajednička fotografija svih sudionika komemoracije Zajednička fotografija svih sudionika komemoracije Foto: Valerija Lozančić

Komemorativnim skupom na Bugarskom vojnom groblju u Vukovaru obilježeno je 75 godina od Dravske epopeje završne faze Drugog svjetskog rata i 6. svibnja, Dan hrabrosti i bugarske vojske.

Počast poginulim bugarskim vojnicima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odala je  veleposlanica Bugarske u RH Genka Georgieva, izaslanstvo Ministarstva obrane Bugarske i Hrvatske te Ministarstva hrvatskih branitelja, zamjenica gradonačelnika Vukovara Ivana Mujkić kao i izaslanstvo Vojno-patriotskih saveza Republike Bugarske i Bugarske zajednice u RH.

-U ovoj je grobnici pokopano 1.029 naših vojnika i časnika kojima na ovaj način odajemo počast.  Bugarska je vojska u završnoj fazi Drugog svjetskog rata dala velike žrtve. Upravo čekamo da stignu i naši veterani koji obilaze mjesta stradavanja bugarskih vojnika, a s njima je i izaslanstvo Vojno-patriotskih saveza Republike Hrvatske. Pozvali smo na obilježavanje i vaše ministarstvo obrane i branitelja kako bi na prigodnom domjenku razgovarali o mogućnostima buduće suradnje – rekla je veleposlanica Georgieva.
Dodala je kako je ovaj posjet iskoristila i za posjet muzeju te dogovor oko kulturne suradnje Bugarske i Vukovara poput razmjene izložaba, obilježavanja Dana Europe iduće godine te gostovanja KUD-ova.

-Izuzetno mi je drago što nas je veleposlanica Bugarske  posjetila već treći put i što želi, osim povijesti koja nas veže, ostvariti suradnju i na mnogim drugim područjima, posebice kulturnim - naglasila je zamjenica Mujkić.

Veleposlanica Bugarske i izaslanstvo Ministarstva obrane Bugarske vijence su položili i na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

Pročitano 1099 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić