Ispiši ovu stranicu

Čestitamo Dan državnosti Republike Hrvatske

Polaznici HVU-a na mimohodu u gradu Vukovaru Polaznici HVU-a na mimohodu u gradu Vukovaru F: K.B.

U Hrvatskoj se danas obilježava Dan državnosti. Državni blagdan kojim se obilježava povijesna odluka Sabora donesena 25. lipnja 1991. godine.

Povijesnoj odluci Hrvatskoga sabora o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika donesenoj 25. lipnja 1991. prethodila je odluka građana Republike Hrvatske iskazana referendumom, koji je održan 19. svibnja, 1991. godine. Više od 93 posto građana izjasnilo se za samostalnost Hrvatske. Sabor je tako 25.lipnja, na današnji dan prije 28 godina donio i odluku o suverenosti i samostalnosti Hrvatske.Tom odlukom se utvrdilo da “ovim činom Republika Hrvatska pokreće postupak razdruživanja od drugih republika i SFRJ. Republika Hrvatska pokreće postupak za međunarodno priznavanje”. Na istoj je sjednici Sabor donio i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske.

- Objavljujem cijelome svijetu suverenu volju hrvatskoga naroda i svih građana Republike da se današnjim danom RH proglašuje samostalnom i suverenom državom- rekao je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. 
Međunarodna zajednica nije odmah prihvatila raspad Jugoslavije, te je cijeloj bivšoj Jugoslaviji nametnula embargo na uvoz oružja, a s obzirom na vojnu premoć tadašnje JNA, to je značilo prepuštanje Hrvatske i Slovenije na milost i nemilost velikosrpskoj agresiji.

Svim čitateljima portala hrv.hr, slušateljima HRV-a i čitateljima Vukovarskih novina čestitamo Dan državnosti Republike Hrvatske.    

Pročitano 1252 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI