Ispiši ovu stranicu

Teško razdoblje za alergičare na ambroziju

Ambrozija u punom cvatu Ambrozija u punom cvatu F: Arhiva HRV-a

Biljka koja predstavlja jednu od najvećih alergijskih potencijala među biljkama, ambrozija, u punom je cvatu.

Ovih dana peluda je sve više, a to ujedno predstavlja i veliki problem za alergičare.  Izaziva alergijski rinitis kod osjetljivih ljudi, a to podrazumijeva curenje nosa, suzenje očiju, oticanje sluznice, pa čak i napade astme kod težih slučajeva. O jačini tog alergena i njegovoj rasprostranjenosti govori podatak da zrela stabljika ambrozije otpusti za cvatnje otprilike osam milijuna zrnaca. 

Kako se nositi s ambrozijom i što činiti kako bi posljedice bile pojašnjavaju iz HZJZ-a  Vukovarsko-srijemske županije da alergija sama po sebi predstavlja pretjeranu reakciju imunološkog sustava na inače neškodljive tvari. Cvjetanje ambrozije počinje početkom srpnja i traje do kraja rujna što ovisi i o meteorološkim uvjetima. Alergične osobe svakako trebaju izbjegavati boravak na otvorenom za vrijeme sušnog i toplog dana u ranojutarnjim satima kada je otpuštanje peludi najintezivnije pa se ne preporuča, ukoliko to nije nužno, kretanje na otvorenom području između pet i deset sati ujutro, a ako se izlazi iz zatvorenog po povratku je potrebno dobro oprati ruke, jer na rukama se zadržava puno peludi. Također je potrebno iščetkati i oprati kosu i skinuti odjeću, pogotovo ako se boravilo u prirodi gdje je veći rizik izlaganja. Preporuka je osobama koje su alergične na ambroziju da ako je ikako moguće što više borave u zatvorenom i klimatiziranom prostoru, naročito se preporučuju klima uređaji koji imaju filtre za pročišćavanje peludi- ističu iz HZJZ-a. 

Upućuje se apel na sve koji na svojim površinama primijete ambroziju da istu uklone, jer upravo je to najbolja preventiva u borbi protiv ovakvog tipa alergija. Jedan od najboljih načina uništavanja ambrozije jest čupanje biljke iz zemlje. Ono što je još učinkovito je redovno košenje trave svaka dva tjedna. U Hrvatskoj je 5. srpnja, 2007. donesena Naredba o poduzimanju obveznog uklanjanja ambrozije.

Pročitano 1158 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI