Ispiši ovu stranicu

Cilj je osigurati veću uključenost radne snage i poslodavaca u obrazovanje odraslih

HZZ Okrugli stol HZZ Okrugli stol Foto: Kery

Hrvatski zavod za zapošljavanje područni ured Vukovar organizirao je okrugli stol pod nazivom „Obrazovne mjere Hrvatskog zavoda za zapošljavanje namijenjene poslodavcima“. Teme okruglog stola su Mjere aktivne politike zapošljavanja u 2019. godini s posebnim naglaskom na mjere: Osposobljavanje na radnom mjestu, Potpore za usavršavanje i Obrazovanje nezaposlenih i usluge Hrvatskog zavoda za zapošljavanje poslodavcima: posredovanje pri zapošljavanju, odabir i selekcija radnika.

– Ovim okruglim stolom obilježavamo 4. Europski dan poslodavaca, on je povezan s Europskim tjednom vještina stečen u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju i održava se u tjednu od 14. do 18. listopada ove godine. Središnja tema ovog događanja je unapređenje kompetencija i vještina radne snage pa smo navedenu temu željeli promovirati kroz direktan kontakt s poslodavcima, poticanjem diskusije među poslodavcima, udruženjima poslodavaca, HUP-om, HGK-om, HOK-om i ustanovama za obrazovanje odraslih. Ovim okruglim stolom željeli smo potaknuti veću uključenost poslodavaca u obrazovanje budućih radnika i to na način da se stručna praksa i praktična nastava kod obrazovanja odraslih organizira na jedan drugačiji, bolji, aktivniji način.

Zatim, htjeli smo vidjeti kroz različite informacije kako osigurati veću uključenost općenito radne snage u obrazovanju odraslih, dakle kako poticati cjeloživotno učenje i kako uključiti zaposlene ali i nezaposlene radnike u obrazovanje. Kako pomoći poslodavcima da smanje trošak obrazovanja svojih radnika i na koji način im HZZ može pomoći, tu prvenstveno mislimo na Mjere aktivne politike zapošljavanja iz našeg djelokruga, pa smo slijedom navedenog prezentirali tri mjere. Potpore za usavršavanje, osposobljavanje na radnom mjestu i obrazovanje nezaposlenih – rekla je predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Vukovar Jasna Kolar.

Jedan od korisnika potpora i mjera je i Laba d.o.o. iz Vukovara čiji suvlasnik Zoran Kolarić o potporama kaže – Mi već duže vremena koristimo te mjere i izuzetno smo zadovoljni rezultatima koje su donijele. Potpore koje su aktualne je obuka na radnom mjestu, uvodimo ih u programe koji su zahtjevniji u onome što radimo. Oni moraju ući u program šivanja, da se upoznaju s pogonom, načinom rada unutar kolektiva... Ta mjera traje šest mjeseci unutar kojeg moraju proći sve korake, postoji mentor koji je nadležan za sve njih i kroz svakodnevno praćenje utvrđujemo jeli zadovoljio i u kojim segmentima, a naš cilj je da ostane raditi kod nas.

Ta mjera je po meni jako dobra i za same djelatnike jer ljudi koji nemaju neku struku kroz ovo dobivaju sve, od putnih troškova do plaće od HZZ u minimalnim iznosima ali na drugi način to ne bi mogli omogućiti. Mi, kao poslodavci niti imamo prostora, niti mogućnosti da tako nešto učinimo, kroz ovo dobivamo a s druge strane može se ući u radni odnos istekom šest mjeseci što je glavni cilj – rekao je Kolarić

 Laba trenutačno zapošljava 50-ak djelatnika a bave se proizvodnjom, doradom, finalnom obradom i pakiranjem gotovih odjevnih predmeta.

Pročitano 968 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI