Ispiši ovu stranicu

Siniša zagrmio središtem Vukovara iz zgrade HRV-a

Zgrada HRV-a Zgrada HRV-a Foto: M. Karlović

Hrvatski radio Vukovar danas je u vrijeme dok je prolazila Kolona sjećanja iz vukovarske bolnice prema Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata emitirao ratna izvješća novinara, urednika i ratnog izvjestitelja Hrvatskoga radija Vukovar Siniše Glavaševića s prozora naše zgrade u središtu grada.

Snimke su dio bogate arhive HRV-a iz 1991. godine.

- Sinišu smo na simboličan način željeli "vratiti" njegovoj kući, njegovom Vukovaru, kojega je bezuvjetno volio, ali i vratiti ga svakom sudioniku današnje Kolone sjećanja. Siniša Glavašević je naš, ali istovremeno on je dio svih nas. Hrvatski radio Vukovar njegova je matična medijska kuća. Njegova potresna ratna izvješća bila su prozor u svijet svim strašnim događanjima u Vukovaru, zbog čega je istina ipak ugledala svjetlo dana. Njegov glas bio je nada i utjeha građanima u podrumima i u civilnim skloništima, a agresorskoj vojsci isti taj glas preko etera tjerao je strah u kosti. Sinišina teška, mučna i tragična sudbina nikada neće biti zaboravljena, a njegovo istinito i potresno izvještavanje ostat će vječno, iako brojni upućeni apeli nisu urodili plodom, Siniša će kod nas živjeti zauvijek - ispričala je urednica Zabavnog programa HRV-a Adrijana Čorak.

Sinišin glas ponovno je zagrmio vukovarskim ulicama iz zgrade Hrvatskoga radija Vukovar u trenutku dok je Ulicom dr. Franje Tuđmana prolazila još jedna tužna Kolona sjećanja.

- Na ovaj smo način željeli evocirati uspomenu na kolegu Glavaševića i još jednom podsjetiti na svu tragičnost vukovarske '91, ali i još jednom naglasiti da Siniši glas ipak nije "zaustavljeni glas" i da on to nikada neće biti. Hvala mu za istinu u koju je ugradio svoj život! - izjavio je Robert Rac, direktor Hrvatskoga radija Vukovar.

01 NASLOVNA GRAD TO STE VI 1

U spomen na novinara, urednika i ratnog izvjestitelja Hrvatskoga radija Vukovar te književnika Sinišu Glavaševića, u utorak 19. studenoga s početkom u 19 sati u Gradskoj knjižnici Vukovar održat će se 15. Novinarsko-književnički susret "Grad - to ste Vi" kao manifestacija koja će na najprimjereniji način sačuvati uspomenu na Glavaševića kao i na sve žrtve u Domovinskome ratu te sačuvati ih od zaborava s plemenitim ciljem da se sličan zločin nikada i nigdje ne ponovi.

U tematskom razgovoru "Istinom protiv zaborava" sudjeluju novinari Hrvatskog radija Vukovar 1991. godine Josip Esterajher, Mirjana Grismajer-Hrpka, Alenka Mirković-Nađ i Vesna Vuković-Orešković.

Moderatorica programa je Adrijana Čorak, urednica Zabavnoga programa Hrvatskoga radija Vukovar, a ulaz za sve posjetitelje je besplatan.

Pročitano 1647 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

HRV