Ispiši ovu stranicu

Održana Noć muzeja u Vukovaru

Večeras se održala tradicionalna manifestacija Noć muzeja koja je u Hrvatskoj zaživjela prije točno 15 godina.

Grad Vukovar se manifestaciji pridružio 2006. godine i od tada su, svaki zadnji petak u siječnju, vrata muzeja otvorena za sve posjetitelje do jedan sat iza ponoći. Ovogodišnju Noć muzeja u Gradskom muzeju Vukovar otvorila je zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić – Ponosna sam na bogatu kulturu koju naš grad ima, a osim toga važno je naglasiti kako je Vukovar jedan od rijetkih gradova koji se može pohvaliti muzejima koji su primali europske nagrade, a također bih izdvojila u Franjevački muzej. Posebno mi je drago što je jedan ovakav događaj iz godine u godinu sve posjećeniji - rekla je Mujkić.
Manifestacija je, ove godine, bila posvećena velikim muzejskim obljetnicama u Hrvatskoj i Europi, a Gradski muzej Vukovar priključio se ovoj temi svojom velikom obljetnicom djelovanja preko 70 godina – Pipremili smo, između ostalog, i jednu posebnu temu, a riječ je o udruženju devet muzeja iz ovoga dijela istočne Hrvatske smo krenuli autobusima i to smo nazvali „Putovima naših slavonskih muzejskih osnivača“. Bila je to prilika da i naši sugrađani upoznaju muzeje u Osijeku, a istodobno su Osječani upoznali muzeje u Vukovaru, Vučedolu, Iloku, Županji, i na taj način smo se povezali – naglasila je Ruža Marić, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar te dodala kako je svaki muzej u svome prostoru imao još i svoj dodatni specifični program.

Noc muzeja 2

- Program Gradskog muzeja Vukovar u Noći muzeja nosio je naziv Doktor Antun Bauer - čovjek sa svilenim šalom. Naime, cijela večer je vezana za svilu i  prekrasnu izložbu radionice na svili. Organizirali smo i radionice i za djecu, a u glazbenom programu je gostovao tenor Josip Paulić iz Vinkovaca koji je otpjevao pjesme iz zemalja kojima se kroz povijest kretao put svile – najavila je Marić istaknuvši da je Noć muzeja jedna dinamična i lijepa večer vezana uz radosne boje.
Program Noć muzeja pripremili su i djelatnici Muzeja vučedolske kulture koji u ovoj manifestaciji sudjeluje od 2014. godine. Posjetitelji su u ovome muzeju imali prilike vidjeti stalni postav, ali ovoga puta u ambijentu noćnoga prostora gdje ta prekrasna arhitektura i sve ono što ovaj muzejski postav donosi dolaze do izražaja – rekla je  Mirela Hutinec, ravnateljica Muzeja vučedolske kulture.

Noc muzeja 1

- Dodatno smo organizirali i nekoliko izložbi vezanih za kulturu stanovanja u vučedolskoj kulturi pod nazivom „Ulazeći u dom“ - pojasnila je Hutinec i otkrila kako je izložba u spomen na pjesnika Dragutina Tadijanovića koji je 1957. godine na Vučedolu napisao pjesmu Ulazeći u dom - dodala je Hutinec. U sklopu Noći muzeja održalo se i zanimljivo predavanje njihove stalne suradnice dr. sc. Danijele Roksandić sa Filozofskog fakulteta u Zagrebu na stručnim arheološkim istraživanjima. Uz nekoliko izložbi organiziran je i vučedolski plesnjak za najmlađe koji su se družili sa svojim vršnjacima. Iz muzeja su posebno ponosni i na izložbu koja je organizirana u suradnji s vukovarskim dječjim vrtićima u kojoj su izloženi dječji radovi.

Pročitano 951 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI