Ispiši ovu stranicu

Prvu srijedu u veljači nosimo crveno!

U Vukovaru će se prvi puta održati javnozdravstvena akcija pod nazivom „Nosi crveno“ koja se u Hrvatskoj provodi drugu godinu za redom. Cilj održavanja akcije jest podići svijest o specifičnostima moždanog udara kod žena, upozoriti na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma i potrebu promjena načina života. Svake godine moždani udar ubije dvostruko više žena nego karcinom dojke, stoga je iznimno važno biti svjestan čimbenika rizika te poduzeti odgovarajuće mjere koje smanjuju šanse za nastanak moždanog udara.

- Znakove moždanog udara nije teško prepoznati ukoliko je čovjek o tome informiran. Vrlo često se javlja u naporu, nakon naglog ustajanja iz kreveta, u mirovanju nakon obilnog obroka itd… Može se očitovati jakom glavoboljom, naglo nastalim smetnjama govora, trnjenjem ili oduzimanjem polovine tijela, nemogućnosti izgovaranja i nerazumijevanja riječi. Moždani udar se može spriječiti ili na neki način odgoditi promjenom stila života, odnosno djelovanjem na čimbenike rizika koji mu pogoduju. Dakle, potrebno je regulirati povišeni krvni tlak i koristiti prepisanu terapiju za snižavanjem istoga, mjerenjem šećera i liječenjem ukoliko postoji, kontrolom masnoće u krvi, izbjegavanjem stresa pod svaku cijenu ukoliko je to moguće. Riječ je o vrlo čestoj bolesti. U Hrvatskoj je drugi po smrtnosti, odmah nakon bolesti kardiovaskularnoj sustava, ali prvi je po izazivanju invaliditeta kod osoba koje ga prebole i pojavljuje se kod 350 osoba na 100.000. Nešto je češći kod muškaraca, ali u žena je specifičan po tome što je obično lošijeg ishoda i osim smrtnosti stvara teži invaliditet. Statistike kažu da se moždani udar sve češće javlja i kod mlađih osoba – rekla je dr. sc. Biserka Kovač, neurologinja u OŽB Vukovar.

„Dan crvenih haljina“ u Vukovaru održat će se 5. veljače od 11 do 14 sati u prizemlju trgovačkog centra Golubica Mall. Akciji će nazočiti stručno osoblje Odjela neurologije OŽB Vukovar koji će posjetitelje savjetovati i informirati o ovoj čestoj bolesti. I vi možete podržati akciju tako što ćete taj dan nositi crvenu odjeću.

Pročitano 2116 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI