Ispiši ovu stranicu

Rođendan je Hrvatskoga radija Vukovar - Slušamo se već 64 godine

Već 64 godine dio obitelji Već 64 godine dio obitelji Foto: HRV

Najslušaniji radio Vukovarsko-srijemske županije, Hrvatski radio Vukovar danas proslavlja svoj 64. rođendan, obilježavajući ujedno i Međunarodni dan žena na koji je i započeo s radom davne 1957. godine.

Upisan u povijesti stvaranja Republike Hrvatske kao glas istine iz tada opkoljenoga grada, HRV je dobitnik mnogobrojnih priznanja i nagrada za svoj rad i doprinos u društvenoj zajednici, međutim, kako i sami često ističemo u programu, najdraže su nam priznanje vjerni slušatelji i slušateljice kojih je na desetke tisuća iz cijele Hrvatske i svijeta.

Grand hotel studio HRV
Radio je svoj studio u početku imao u Grand hotelu

Prvi lokalni radio u Hrvatskoj

Radio Vukovar osnovan je 8. ožujka 1957. godine kao prvi lokalni radio u Hrvatskoj izvan sustava Radiotelevizije Zagreb, današnjeg HRT-a. Osnivač radija bila je Općinska konferencija radnoga naroda Vukovar.  U početku je Radio Vukovar emitirao program četiri sata dnevno, a samo nekoliko godina kasnije u sustavu radija osnovane su i Vukovarske novine. Radio je imao važnu informativnu i kulturnu ulogu u vukovarskoj svakodnevici te je iz godine u godinu postajao sve veći i omiljeniji. Pod imenom Hrvatski radio Vukovar djeluje od 4. svibnja 1991.

Glas iz opkoljenoga grada

Prepoznatljivost vukovarskog radija na razini Hrvatske dobila je na značenju u godinama osamostaljenja Republike Hrvatske. Radijski program ubrzo je iz uobičajenoga bio  primoran postati prvi hrvatski ratno-izvjestiteljski program, što je uključivalo objave informacija o mogućim napadima i stanju u okupiranom gradu. Šireći istinu, zbog objektivnog i predanog rada živote su izgubili naše kolege Siniša Glavašević, Vladimir Levar, Stjepan Penić, Branimir Polovina i Zdenko Purgar. Zahvaljujući izviješćima naših ratnih reportera, Hrvatska ali i ostatak svijeta  znali su istinu o strahotama ratnih razaranja. Posljednji glas legendarnoga radija čuo se 18. studenog 1991. godine.

HRV RAT
HRV odigrao značajnu ulogu u osamostaljenju Hrvatske

HRV u progonstvu

U progonstvu Hrvatski radio Vukovar prvi se puta u eteru ponovo oglasio 7. rujna 1992. iz prostorija Radio postaje Vinkovci emitirajući sat vremena programa dnevno. Iz vlastitoga studija u progonstvu počeo je s emitiranjem programa 7. ožujka 1994. u prostorijama vinkovačkog Vintexa, a kasnije i iz Graditelja.

Prvi smo se vratili kući

Hrvatski radio Vukovar posljednji je otišao iz okupiranog grada 1991. i prvi se vratio kući 23. prosinca 1997. Toga dana na 11. katu vukovarskog Hotela za samce iz vlastitoga studija upućen je radijski pozdrav iz slobodnoga Vukovara. Povratkom u grad radio je opet dobio na važnosti jer je postao glavni izvor informacija povratnicima, a uz informiranje udahnuo je i život novom, današnjem Vukovaru. Postupno je program postajao sve kvalitetniji i započelo je emitiranje cjelodnevnoga programa. Hrvatski radio Vukovar postao je najslušaniji radio u Vukovarsko-srijemskoj županiji i među najslušanijim radijskim postajama Hrvatske. Emitirajući program putem interneta radio je postao prepoznatljiv i rado slušan među iseljenicima diljem svijeta. Od 15. rujna 2004. godine Hrvatski radio Vukovar djeluje iz vlastitih prostorija u središtu grada, u Ulici dr. Franje Tuđmana 13, a novinarskom i tehničkom ekipom pokriva događanja u cijeloj Vukovarsko-srijemskoj, Osječko-baranjskoj i Brodsko-posavskoj županiji.
HRV SAMAČKI
HRV se prvi vratio u Vukovar 23. prosinca 1997. godine

HRV danas

HRV je danas prepoznatljiv brand na čitavom području Slavonije, Baranje i Srijema, a sve zahvaljujući organizaciji posla njegovih djelatnika raspoređenih u informativnu, zabavnu i sportsku redakciju. Uz to, HRV je i izdavač Vukovarskih novina, dvotjednog glasila grada Vukovara. Program emitira 24 sata dnevno, a djeluje i u sustavu mreže Media servisa kao jedan od njegovih osnivača. Hrvatski radio Vukovar program emitira na glavnoj frekvenciji 107,2 MHz, a u pojedinim dijelovima Vukovarsko-srijemske županije i na frekvencijama 104,1 i 95,4 MHz.

HRV ZGRADA DANAS
Danas HRV djeluje iz prostorija u središtu grada

Dio obitelji

Danas je HRV vitalni 64 - godišnjak, koji je okupio ekipu mladih, obrazovanih, ambicioznih, stručnih djelatnika i novinara, koji su ostali živjeti u Vukovaru i raditi upravo na onim novinarskim načelima koje su nam u nasljeđe ostavili  Siniša Glavašević i ostatak „ratne ekipe“ novinara HRV, a to su sloboda govora, objektivnost, istinita, provjerena i točna informacija.  U više od šest desetljeća dugoj povijesti, HRV je postao jedan od simbola Vukovara, Domovinskog rata, ali i svih Vukovaraca te je opravdao slogan „Dio obitelji“ jer se upravo putem radio prijemnika uselio u sve domove Vukovaraca, ali i brojnih drugih koji nas slušaju na čitavom području koje pokrivaju naše frekvencije. HRV je dobitnik mnogobrojnih priznanja i nagrada za svoj rad i doprinos u društvenoj zajednici, međutim, kako i sami često ističemo u programu, najdraže su nam priznanje vjerni slušatelji i slušateljice iz Slavonije, Baranje i Srijema, ali i cijele Hrvatske i svijeta. Svjesni naše bogate prošlosti, doprinosa u stvaranju Domovine, neizmjerne zahvalnosti svima koji su pomogli da se naša medijska kuća izdigne iz potpunog ratnog uništenja u jedan od najslušanijih medija u Hrvatskoj, HRV će i u budućnosti ostati vaš "Dio obitelji".

Pročitano 1991 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

HRV