Ispiši ovu stranicu

Vijenci i svijeće žrtvama komunističkoga terora

Vijenac su položili gradonačelnik Ivan Penava i zamjenik Marijan Pavliček Vijenac su položili gradonačelnik Ivan Penava i zamjenik Marijan Pavliček Milan Paun

Podno križa ispred crkve sv. Filipa i Jakova u Vukovaru položeni su vijenci i upaljene svijeće žrtvama komunističkoga terora koje su ubijene nakon što su 12. travnja 1945. godine u Vukovar ušle partizanske postrojbe.

Župnik fra Ivica Jagodić rekao je da se na popisu uz križ nalaze imena 888 žrtava Vukovaraca iz Drugoga svjetskoga rata te da popis nije konačan.

U egzekucijama prvih nekoliko dana vlasti ubijeno je oko 300 građana, uglavnom imućnih i uglednih. Njihovi posmrtni ostatci nikada nisu pronađeni.

Vijence su položili predstavnici stradalničkih obitelji, Ogranka Matice hrvatske u Vukovaru, Udruge Nijemaca i Austrijanaca, Udruge Mađara Grada Vukovara, Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara.

Gradonačelnik Ivan Penava rekao je da su žrtve likvidirane bez suđenja te da članovi obitelji žrtava nisu dočekale pravdu jer kao društvo još nismo našli dovoljno snage i hrabrosti otvoreno govoriti o tome, prokazivati krivce i truli sustav koji je i danas u slobodnoj Hrvatskoj prisutan i ponaša se jednako kao totalitarni režimi čijih se žrtava sada sjećamo.    
Molitvu je predvodio i svetu misu služio varaždinski biskup u miru msgr Josip Mrzljak čiji je otac Vladimir također ubijen 1945. u Vukovaru.

VIJENIC MATICA

Pročitano 668 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun