Ispiši ovu stranicu

Održana konferencija o značaju željeznice u prometnim sustavima regija

Održana konferencija o značaju željeznice u prometnim sustavima regija Foto: VSŽ

U organizaciji Hrvatskog društva željezničkih inženjera i Vukovarsko-srijemske županije u Vinkovcima je održana stručna konferencija o značaju željeznice u prometnim sustavima regija.

Cilj je bio županijske rukovodeće i stručne strukture funkcionalne regije Istočna Hrvatska i njihove razvojne agencije upoznati s mogućnostima i potencijalima željeznice kao okosnice javnog prijevoza. Na početku konferencije pozdravne riječi uputili su župan Božo Galić, predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić te predsjednik Hrvatskog društva željezničkih inženjera Goran Horvat.

Horvat je naglasio kako, unatoč uvriježenom mišljenju da su za razvoj željeznice isključivo zaduženi Vlada i ministarstvo prometa, žele na ovoj konferenciji  prezentirati lokalnoj zajednici da nakon ulaska Hrvatske u EU  za potrebe svoje lokalne zajednice sami mogu kupiti vlak.
-Ulaskom u EU otvorile su nam se nove mogućnosti, a posebno vezane za razvoj željeznice. Cilj nam je danas prezentirati lokalnoj zajednici na koji način može kupiti vlak i koristiti ga za svoje lokalne potrebe. Ova mogućnost isključivo se odnosi na putnički prijevoz, a lokalna zajednica prema tome može kupiti vlak, isto kao što može kupiti autobus, te na taj način prema svojim potrebama određivati vozni red za svoje putnike, učenike i radnike. Župan Galić je prošle godine održao sastanak s dvije poljske regije vezano za njihova iskustva kupnje vlakova i obnove lokalne pruge. Ovakav način obnove željezničkog prometa pokazao se kao praksa u EU koju koriste brojne pokrajine, a sada tu mogućnost imaju i naše lokalne zajednice – rekao je Horvat.

Predsjednik Uprave Ukić naveo je kako se Hrvatske željeznice, zajedno s resornim ministarstvom i Vladom RH, pokušavaju uhvatiti u korak s razvojem željezničke infrastrukture i dalje ulagati u željeznicu.

-HŽ Putnički prijevoz ima samo 28 novih vlakova, a sva ostala vozila, nažalost, stara su preko 40 godina. Izuzetno je teško s takvim vlakovima održavati konkurentnost kvalitetnog prijevoza jer ljudi očekuju bolje. Isto takvo stanje je i na prugama, pogotovo na ruralnim i malim. U trenutnoj fazi je priprema cijelog niza dokumenata i to je ono što bi u budućem razdoblju trebalo malo konkretnije definirati i odrediti smjer kako bismo podignuli kvalitetu prijevoza - rekao je Ukić te dodao kako je u listopadu prošle godine krenuo novi vlak između Osijeka i Vinkovaca koji je primjer za dobro uložena sredstva, kojima se podiže kvaliteta prijevoza .
-Nadam se kako će to sve skupa potaknuti novu priču da se ide u tom smjeru u narednom razdoblju, kroz operativni program 2021. - 2027. Kroz ovaj smo nacionalni plan oporavka uvrstili i nabavu novih, baterijskih i elektrobaterijskih vlakova što bi se na neki način moglo financirati iz ovoga programa u okviru kojega pokušavamo realizirati ovaj novi oblik prijevoza i infrastrukture za nove vlakove - istaknuo je Ukić.

Župan Galić izrazio je zadovoljstvo održavanjem stručnog skupa u Vinkovcima, ali i nezadovoljstvo što se već 30 godina čeka na obnovu željezničke pruge Vinkovci-Zagreb.
-Osiguranim sredstvima za sljedeći period preko EU fondova vjerujemo kako će se vratiti stari sjaj Vinkovcima kao željezničkom središtu Hrvatske i željezničkom čvorištu teretnih i putničkih vlakova te da će, uz najviše upotrebljavani putnički prijevoz pravac Vinkovci-Osijek biti i čvorište  za pravac Brčko, Suboticu, Beograd, Zagreb i Sarajevo, kao što je to bilo i nekada – rekao je župan te pozvao struku da iznese svoje viđenje vraćanja željeznice u život naglasivši važnost stvaranja kadrova za razvoj ove vrste prometa.

Tijekom konferencije nekoliko je izlagača predstavilo značaj i razvoj željeznice, a među njima  bili su predstavnici HDŽI, RA VSŽ, UMiUM d.o.o., Ernst&Young Savjetovanja d.o.o., Integriranog prijevoza zagrebačkog područja te predstavnici renomiranih europskih tvrtki za željezničke sustave i rješenja.

U okviru konferencije prikazan je i video-prilog o radnom sastanku održanom u Vukovaru 2019. godine sa zamjenikom maršaleka Velikopoljske regije Wojciehom Jakowiakom i njegovim suradnicima te predstavnicima Hrvatskih željeznica.

Pročitano 492 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić