NAJNOVIJE
HDZ pobjednik izbora u Hrvatskoj, petoj izbornoj jedinici i Vukovaru

Nakon obrađenih gotovo svih biračkih mjesta, neslužbeni podatci Državnog izbornog povjerenstva (DIP) pokazuju da je na parlamentarnim izborima održanima jučer 17.travnja najviše mandata osvojila je Hrvatska demokratska zajednica – 61, SDP 42 , Domovinski pokret 14, Most 11, a Možemo! 10 mandata. Po dva mandata osvajaju IDS i Nezavisna platforma Sjever te jedan koalicija Fokus-Republika.

U petoj izbornoj jedinici pobijedio je HDZ s 42,77 posto. Slijedi SDP 19,58. Treći je Domovinski pokret sa 17,38, a prošla je i koalicija Most – Hrvatski suverenisti s 8,48 posto. Tako su u našoj izbornoj jedinici mjesta u Saboru osigurali vukovarsko-srijemski političari Ivan Bosančić, Nikola Mažar i Josip Šarić iz HDZ-a, Ivan Penava i Josip Dabro iz DP-a, Predrag Matić i Mario Milinković iz SDP-a te Marijan Pavliček iz koalicije Most – Hrvatski suverenisti.

I u Vukovaru je najviše glasova dobio HDZ – 35,17 posto. Drugi je Domovinski pokret s 29,51 posto, treći SDP 14,95 posto, a koalicija Most – Hrvatski suverenisti ima 11,83 posto glasova birača.

Prema podatcima DIP-a, jučer do 16,30 sati na birališta je izašlo 50.60 posto birača, što je 16 postotnih poena više u odnosu na izbore koji su održani prije četiri godine, odnosno izašlo je gotovo pola milijuna birača više nego 2020.godine. Najveća je izlaznost bila u prvoj izbornoj jedinici - 58,43 posto, a najmanja u našoj, petoj – 44,89 posto.

(Četvrtak, 18 Travanj 2024 09:06)
U Vukovaru do 22.15 sati obrađeno 5 biračkih mjesta, HDZ osvaja 38,71% glasova, DP 28,78%

U Vukovaru je do 22.15 sati obrađeno 5 biračkih mjesta od ukupno 32 (15,63%), a glasovalo je 46,33% birača:

(Srijeda, 17 Travanj 2024 22:20)
Obrađeno 38 posto glasova - HDZ-u 65, koaliciji Rijeke pravde 42, a DP-u 13 mandata

Prema neslužbenim rezultatima koje je Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo na temelju prebrojanih 38,81 posto glasova, HDZ i partneri osvojili su 65 mandata, koalicija Rijeke pravde predvođene SDP-om 42, a slijede Domovinski pokret s osvojenih 13 mandata, Most 9, Možemo 6, IDS 4 te NPS i Fokus po dva mandata.

(Srijeda, 17 Travanj 2024 22:03)
Prvi rezultati - 25 posto obrađenih biračkih mjesta - HDZ osvaja 67 mandata

Rezultati DIP-a objavljeni u 21 sat, na temelju 25 posto obrađenih biračkih mjesta, pokazuju da HDZ na parlamentarnim izborima za 11. saziv Hrvatskoga sabora osvaja 67 mandata, a koalicija Rijeke pravde predvođena SDP-om 41, treća snaga u Saboru je Domovinski pokret s 14 mandata, a četvrta Most s 9 iza kojega je kao peti IDS s osvojenih 4 zastupnička mjesta.

(Srijeda, 17 Travanj 2024 21:53)
Penava: "Izbori određuju smjer kojim država ide i budućnost svakoga pojedinca."

Nositelj kandidacijske liste u V. izbornoj jedinici, predsjednik DP-a i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava nakon glasovanja izrazio je nadu da će veliki broj građana izaći na ove izbore jer to, kako je rekao, određuje smjer kojim država ide i budućnost svakoga pojedinca.

(Srijeda, 17 Travanj 2024 19:20)
Izlazna anketa: HDZ-u 58 mandata, Rijekama pravde 44, a DP-u 13 mandata

Na parlamentarnim izborima najviše glasova osvojio je HDZ, koji ima 58 mandata, koalicija Rijeke pravde predvođena SDP-om dobiva 44 mandata, treći je Domovinski pokret s 13 mandata, a četvrto mjesto s 11 osvojenih mandata zauzima Možemo, dok je Most peti s devet mandata, pokazuje izlazna anketa po zatvaranju birališta, a prenosi Hina.

(Srijeda, 17 Travanj 2024 19:20)
Zatvorena biračka mjesta

Hrvatski birači birali su saborske zastupnike koji će ih predstavljati u iduće četiri godine, a koga su izabrali trebali bi doznati kasno navečer kada bi Državno izborno povjerenstvo (DIP) trebalo objaviti izborne rezultate s glavnine biračkih mjesta.

(Srijeda, 17 Travanj 2024 19:13)

Čelnici grada optužili Ministarstvo kulture da štiti Vukovar od Vukovaraca

Čelnici grada optužili Ministarstvo kulture da štiti Vukovar od Vukovaraca Foto: Valerija Lozančić

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava osvrnuo se na konferenciji za medije na posljednje navode Ministarstva kulture vezane uz realizaciju projekta „Vukovar Tower“ na mjestu bivšeg Hotela Dunav istaknuvši kako mu je neshvatljivo da tri godine imamo investitore koji žele uložiti 185 milijuna kuna u navedeni projekt, a Vlada, odnosno Ministarstvo kulture i medija na čelu s ministricom Ninom Obuljen Koržinek i Konzervatorski odjel blokiraju projekt unatoč tome što bivši Hotel Dunav nije zaštićeno kulturno dobro.

-Zgrada  bivšeg Hotela Dunav nije zaštićeno kulturno dobro, no Ministarstvo kulture i medija, iskoristivši mehanizam Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, dalo si je za pravo pod zaštitu staviti gotovo cijelo središte Vukovara, područje od Luke Vukovar do Vukovarskog vodotornja površine 88 hektara na kojem tek 3,6% objekata ima status kulturnog dobra što onemogućuje gotovo bilo kakav zahvat na tom području bez njihovog dopuštenja – rekao je gradonačelnik dodavši kako je u postupku donošenja Izmjene i dopune Urbanističkog plana uređenja šireg središta grada u koju se Grad Vukovar upustio s ciljem realizacije projekta, a  od 19 pozvanih javnopravnih tijela, jedino je Ministarstvo kulture i medija, Uprava za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorski odjel u Vukovaru, uputilo prigovore i primjedbe koji onemogućuju izmjenu plana.

-U cilju rješenja cjelokupne situacije, održano je više sastanaka između predstavnika Ministarstva kulture i medija i Grada Vukovara. Na jednom od njih postižemo dogovor, uz izričitu uputu ministrice Nine Obuljen Koržinek, da Grad Vukovar naruči Izmjenu konzervatorske podloge, nakon čega će se steći uvjeti te će Ministarstvo dati suglasnost na projekt. Grad Vukovar postupa sukladno uputi, nakon čega zaprima odgovor Vlade da je navedena Izmjena manjkava.
Krajnje je nekorektno da od 19 javnopravnih tijela, koja su morala dati suglasnost na izmjene urbanističkog plana uređenja šireg središta Vukovara, suglasnost nije dalo jedino Ministarstvo kulture i medija i to za zgradu nad kojom nemaju ingerencije – rekao je gradonačelnik te prozvao Vladu da je protiv investicija i otvaranja radnih mjesta, a Ministarstvo kulture i medija da ne bi trebalo imati nikakve veze s urbanizmom i arhitekturom na objektima koji nisu pod njegovom zaštitom.
-Gradska je uprava tijekom prethodnih godina svojim djelima dokazala usmjerenost na napredak, razvoj, investicije i radna mjesta. Srž problema krije se u tome da Vlada RH ne dijeli iste ciljeve u svom radu te da Ministarstvo kulture i Konzervatorski odjel blokiraju razvoj grada Vukovara za što nisu zaduženi. Ministarstvo kulture štiti Vukovar od samih Vukovaraca. Odakle nekom pravo kočiti razvoj cijelog jednog grada i njegovog središta? Džaba Gradska uprava, izbori i volja građana jer jedan činovnik blokira ulaganje od 185 milijuna kuna – istaknuo je Penava  dodavši kako Gradska uprava nije tražila suglasnost za izgradnju građevine protivno prostornom planu, već za izmjenu prostornog plana kojim bi omogućili tu građevinu.

Zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček rekao je kako bi ulaganje u Vukovar Tower bila najveća investicija u kontinentalnom dijelu Hrvatske u turizmu u zadnjih 30 godina, no zahvaljujući ministrici kulture ona se i dalje stopira.
-Toliko o projektu Slavonija i tome koliko se Slavonija voli. S projektom je bio upoznat i predsjednik Vlade Andrej Plenković kada su njemu i 7 ministara investitori osobno održali prezentaciju nakon koje je rečeno kako će u roku od dva mjeseca problem biti riješen. Od tog sastanka prošle su dvije godine, a mi smo i dalje na istom mjestu. Hrvatska i Slavonija vole se otvaranjem radnih mjesta i ovakvim investicijama, a ne mrtvim slovima na papiru – rekao je Pavliček te dodao kako bi ovakvim projektom grad dobio novo mjesto na turističkoj karti Hrvatske, postao centar kongresnog turizma i živnuo u turističkom pogledu.
-Cijelo središte grada dobilo bi novu vizuru, a ovako u samom centru imamo derutnu građevinu koja će  još dogledno vrijeme ostati takva – zaključuje Pavliček.

Naveli su i da su arhitekti, ponukani argumentom Ministarstva kulture kako uz Dunav ne postoje tako visoke građevine, posjetili gradove uz tok Dunava i spoznali da u devet gradova postoje slični tornjevi ili se planiraju izgraditi.

Da podsjetimo, 4. svibnja 2019. godine Grad Vukovar je sklopio Ugovor o kupoprodaji nekretnine postojećeg hotela Dunav s tvrtkom Immo Invest Partner Vukovar koja želi izgraditi novu građevinu pod nazivom „Vukovar Tower“. Postojeći hotel „Dunav“ planira se srušiti, a na njegovom mjestu izgraditi novi objekt do 36 katova, odnosno visine do 200 metara.

Na ranije Penavine optužbe iz Ministarstva kulture u priopćenju su izvijestili da je investitor predvidio da nova građevina na mjestu hotela Dunav bude visoka čak 200 metara i da je izgradnja tako iznimno visoke građevine u neposrednoj blizini najuže povijesne jezgre stručno neprihvatljiva. Kažu i da bi davanje suglasnosti na projekt bilo protuzakonito jer takva građevina nije predviđena važećim prostornim planom.

Pročitano 651 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija