Ispiši ovu stranicu

Obilježena 30. godišnjica ubojstva hrvatskih redarstvenika u Borovu selu

Odavanje počasti žrtvi dvanaest redarstvenika Odavanje počasti žrtvi dvanaest redarstvenika Miroslav Čorak
Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen obilježja u Borovu je u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova i Policijske uprave vukovarsko-srijemske obilježena 30. godišnjica ubojstva dvanaestorice hrvatskih redarstvenika.
Odavanje počasti prilagođeno je Odlukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, te preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
U spomen na ubijene i masakrirane redarstvenike vijence su podno spomen obilježja položili i svijeće upalili izaslanstva obitelji ubijenih redarstvenika, Vlade RH, Sabora, MUP-a, udruga iz Domovinskog rata i jedinica lokalne i područne samouprave, svako u razmaku od pola sata. U ime Vlade RH počast su odali ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar branitelja Tomo Medved i ministar obrane Mario Banožić, u ime Hrvatskog sabora saborski zastupnik Nikola Mažar, dok je izlaslanstov grada Vukovara predvodio gradonačelnik Ivan Penava.
Ministar Božinović tom progodom izjavio je kako se u Borovu dogodio jedna od najokrutnjih zločina u Domovinskom ratu.
- Okupili smo se danas kako bi se sjetili žrtve hrvatskih redarstvenika koja je podnesena za slobodu Republike Hrvatske prije 30 godina. Ovdje se dogodio jedna od najokrutnijih i najpodlijih zločina u razdoblju koje je povijest kasnije označila prvom fazom agresije na Republiku Hrvatsku. S ponosom se sjećamo uloge hrvatske policije koja je u tim prvim razdobljima rata odigrla ključnu ulogu u obrani Hrvatske. Policija je dala prvu žrtvu Domovinskog rata, Josipa Jovića, ali i prvu kolekivnu žrtvu 12 redarstvenika kojima smo se danas došli pokloniti. Republika Hrvatska nastala je na žrtvi hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu i tu smo danas kako bi smo im odali zahvalnost za sve što su učinili Svake godine ćemo dolaziti ovdje i odavati počast onima koji su zaslužni za to što živimo u demokratskoj i slobodnoj državi, rekao je Božinović.
U ime predsjednika Hrvatskog Sabora vijenac je položio saborski zastupnik Nikola Mažar koji je istaknuo kako svaka žrtva stvara obvezu.
- Prošlo je 30 godina a mi danas ovdje stojimo sa dužnim poštovanjem i pijetetom, odajemo počast žrtvi dvanaest redarstvenika. Svaka žrtva stvara i daje obvezu, a ova posebno. Tu obvezu moramo izvršavati svaki dan, radom i ljubavi prema domovini za koju su oni dali svoje živote, rekao je Mažar.
Predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata “Krpelj” iz Vinkovaca, saborski zastupnik Stevo Culej, koji je u Borovu prije 30 godina izgubio brata, novinarima se obratio u ime udruge i obitelji ubijenih redarstvenika.
- Moj brat, kao i sve druge žrtve ušle su u povijest stvaranja Hrvatske. Kako se osjećamo mi koji smo izgubili članove obitelji na ovako okrutan način ne može se opisati nikome tko nije imao tako nesretan slučaj u obitelji, rekao je Culej.
Svijeće je upalilo i vijenac položilo izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije na čelu sa županom Božom Galićem.
- Iako je prošlo 30 godina bol je i dalje jaka, rane još nisu zacijelile. Redarstvenci su dali svoje živote štiteći hrvatsku državu i mi danas imamo obvezu izgraditi bolje društvo uz sjećanje na njih, izjavio je Galić.
Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava položio je vijenac uz prisustvo zamjenice Ivane Mujkić i predstavnika savjeta za branitelje, a ovom prigodom naglasio je kako za zločine u Borovu 30 godina nakon nitko nije odgovarao.
- Na današnji dan prije 30 godina ovaj događaj je potresao cijelu Hrvatsku. BIo je to prvi naglasak na to kakva su teška vremena pred nama. Mi bi smo htjeli da danas vladaju normalne okolnosti kako bi se mogli sa poštovanjem pokloniti žrtvi dvanaest redarstvenika, ali nije moguće doći na ovo mjesto misleći samo na žrtvu. Nažalost niti 30 godina nakon ovih događaja gotovo nitko nije odgovarao. Institucije ili ne znaju ili se prave da ne znaju tko je odgovoran za ubojstva redarstvenika, a to unosi duboki nemir i nespokoj, rekao je Penava i upitao da li netko misli da ćemo u budućnosti živjeti spokojno, u miru prije nego li se ove stvari ne riješe.
Svetu misu za poginule redarstvenike služio je u crkvi Sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima u 11 sati vojni kapelan PU vukovarsko-srijemske fra Ivan Begović. Nakon mise upaljene su svijeće i položeni vijenci na vinkovačkom Gradskom groblju.
Počast dvanaestorici ubijenih pripadnika vinkovačke specijalne policije proteklog četvrtka  je polaganjem vijenca i paljenjem sivjeće odao i predsjednik Republike Zoran Milanović.
Dvanaestorica hrvatskih redarstvenika ubijena su 2. svibnja 1991. iz zasjede, uslijed akcije spašavanja dvojice svojih kolega koje su u noći s 1. na 2. svibnja 1991. tijekom redovite policijske ophodnje u tadašnjem Borovu Selu zarobili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi.
Ubijeni su hrvatski policajci Stipan Bošnjak (1955.), Antun Grbavac (1961.), Josip Culej (1966.), Mladen Šarić (1965.), Zdenko Perica (1965.), Zoran Grašić (1969.), Ivica Vučić (1961.), Luka Crnković (1970.), Marinko Petrušić (1966.), Janko Čović (1965.), Željko Hrala (1968.) i Mladen Čatić (1971.), pripadnici vinkovačke specijalne policije.
Ubojstvo 12 hrvatskih redarstvenika uz pogibiju prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića na Plitvicama bio je neslužbeni početak Domovinskog rata.
Pročitano 930 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI