Ispiši ovu stranicu

Održana konferencija i edukacija o sustavu podrške žrtvama nasilja

Ljubičić i Plančić u Vukovaru Ljubičić i Plančić u Vukovaru Foto: Marija Molnar

U palači Srijem u Vukovaru održana je stručna konferencija s edukacijom  pod nazivom Učinkovitost sustava podrške žrtvama nasilja - iskustvo iz prakse i preporuke. Događaj u organizaciji Udruge za pomoć žrtvama Bijeli krug Hrvatske i Udruge za podršku žrtvama i svjedocima – Referentnog centra Vukovar, održan je u okviru EU projekta Prekriži nasilje, a bio je namijenjen predstavnicima svih institucija, organizacija ili ustanova koje se u svojem radu susreću sa žrtvama nasilja  - policijskim službenicima, pravosudnim i djelatnicima centara za socijalnu skrb, skloništima za žrtve obiteljskog nasilja, djelatnicima službi za podršku, itd.

Cilj je bio unaprijediti dijalog između svih dionika sustava podrške žrtvama i osigurati stjecanje dodatnih znanja i kompetencija u radu sa žrtvama kao posebno ranjivom skupinom te ojačati kapacitete stručnjaka.

- Svi oni koji su u svom dijelu usmjereni na rad sa žrtvama i u neposrednom su kontaktu, odgovorni su da jačaju svoje osobne kapacitete jer ne zaboravimo da svi mi moramo učiti, raditi, pratiti zakonsku regulativu,  ali i prilagođavati naš model ponašanja prema žrtvama jer je to posebno ranjiva skupina. Zaista  moramo biti posebno senzibilizirani prema toj ranjivoj kategoriji. To je nešto na čemu se treba sustavno raditi kao i na umrežavanju gdje postoji prostor za napredak -  pojasnila je Livija Plančić, predsjednica udruge Bijeli krug Hrvatske iz Splita.

Među stručnjacima s područja  prava, socijalnoga rada i psihologije, u radu konferencije  sudjelovala je i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

- Institucija pravobraniteljice je po svojoj vokaciji iznimno uključena u sve slučajeve obiteljskog nasilja i rodno uvjetovanog nasilja koji stižu pred instituciju od strane građana, najčešće građanki. Nama su ovakve međusektorske edukacije iznimno važne pogotovo kada imamo sve dionike protokola koji sudjeluju u slučajevima suzbijanja nasilja u obitelji i rodno uvjetovanog nasilja. Ono što je važno na lokalnoj razini kod ovih edukacija je da se svi dionici međusobno upoznaju, umreže i razmijene iskustva i izazove s kojima se susreću. Nužno je raditi na prevenciji, da resorna ministarstva odnosno Vlada poduzmu značajne korake u osmišljavanju jačanja preventivnih mehanizama. Sustav centara za socijalnu skrb, policije i samog pravosuđa vezano za nasilje u obitelji često je opterećeno situacijama i slučajevima koji su se mogli riješiti prije ulaska u sam sustav postupanja – naglasila je Ljubičić.  

 

Pročitano 698 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar