Ispiši ovu stranicu

Iz Zajednice povratnika Hrvatske istupila Zajednica povratnika Osječko-baranjske županije

Sastanak u Dardi Sastanak u Dardi ZPH OBŽ

U Lovačkome domu „Fazan“ u Dardi održan je sastanak članova Zajednice povratnika Hrvatske Osječko-baranjske županije i novoosnovane Zajednice povratnika Vukovarsko-srijemske županije, a donesena je odluka o osnivanju Zajednice povratnika hrvatskoga Podunavlja.

To bi trebala biti regionalna krovna udruga, a osnivačka konferencija najavljena je za 19. lipnja u Vukovaru.
Na sastanku je donesena i odluka o istupanju Zajednice povratnika Osječko-baranjske županije iz Zajednice povratnika Hrvatske.
„Ako pokrećemo tužbu protiv Republike Srbije za naknadu ratne štete, onda se to, ako se pozivamo na Erdutski sporazum, ne može odnositi na druge dijelove Hrvatske, nego samo na Podunavlje i zato nam treba Zajednica povratnika hrvatskoga Podunavlja. Ovdje je potpuno devastirano gospodarstvo, povratnici, pogotovo mladi ljudi, ne vide ovdje perspektivu i odlaze. Moramo trajno brinuti o ljudima s ratnim traumama“, izjavio je Branko Pek, predsjednik osječke zajednice.
Predsjednik vukovarsko-srijemske podružnice Zajednice povratnika Hrvatske Dragutin Glasnović nije sudjelovao na tom sastanku i protivi se najavljenim promjenama.  
„Nisam za podvajanja unutar Hrvatske. Podvajanje je želja nekih pojedinaca koji trebaju Vukovar, no treba li Vukovar njih? Radi se o nekim osobnim stavovima koji nemaju opravdanja“, rekao je Glasnović kome Pek osporava legalitet.
Dugogodišnji predsjednik Zajednice povratnika Hrvatske Josip Kompanović preminuo je i u tijeku su pripreme za izbore u zajednici. 

Pročitano 881 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun