Ispiši ovu stranicu

Stella Ristović, dobitnica nagrade za najbolju priču o Domovinskom ratu na prijemu kod gradonačelnika

Stella Ristović na prijemu kod gradonačelnika Vukovara Stella Ristović na prijemu kod gradonačelnika Vukovara Foto: Arhiva HRV

Stella Ristović, maturantica Gimnazije Vukovar, autorica je najbolje priče o Domovinskom ratu. Njezina kratka priča „Dio mene“ispričana je u prvome licu, a progovara o teškoj tematici Domovinskoga rata. Za osvojeno prvo mjesto Stelli je pripala novčana nagrada u iznosu od 3000 kuna.

Treći po redu Javni poziv za dodjelu nagrade za kratku priču o Domovinskom ratu za učenike srednjih škola u Republici Hrvatskoj bio je otvoren od 2. veljače do 4. ožujka 2021. godine i dostupan objavom na mrežnoj stranici Ministarstva hrvatskih branitelja te proslijeđen elektronskom poštom svim srednjim školama u Republici Hrvatskoj. U otvorenom roku ove je godine zaprimljeno 208 kratkih priča o Domovinskom ratu, a Povjerenstvo za vrednovanje ocijenilo je kako rad mlade Vukovarke Stelle Ristović udovoljava svim jezično-stilskim vrijednostima, kao i uspješnoj interpretaciji teme te autentičnosti djela.

Tim povodom, gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava uputio je čestitke nagrađenoj Stelli Ristović, a prijemu su nazočili i pročelnik Upravnog odjela za kulturu, obrazovanje, sport, branitelje, socijalnu politiku i civilno društvo Dražen Kobašević, član Savjeta za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara Zlatko Zaoborni, Stellina mentorica Damira Nujić te ravnateljica Gimnazije Vukovar Giana Marović Zeko.

- Stella Ristović napisala je kratku priču na izrazito tešku temu, vjerovatno najtežu temu Domovinskog rata. Lijepo je vidjeti da 30 godina od Domovinskog rata na području grada Vukovara mladi, ovaj put Stella, doista njeguje sjećanja na ta vremena i uspomenu na te traume, ali ono što je možda još i važnije, a što se vidi na kraju ovoga pobjedničkog rada, da ona zrači optimizmom i vjerom u bolje sutra. Stella nas je učinila ponosnima i iskreno čestitam njoj, njenoj mentorici i ravnateljici Gimnazije Vukovar - rekao je gradonačelnik Ivan Penava.

Maturantica Stella Ristović pojasnila je kako je došla na ideju pisati o jednoj ovako teškoj temi.

Kada sam trebala napisati priču moja mentorica mi je savjetovala da napišem priču o ženama. O ženama se ne priča puno. Prilikom pretraživanja po internet stranicama primjetila sam kako gotovo pa i nema nigdje napisana priča o silovanim ženama u Domovinskom ratu. Smatrala sam kako trebam na tu temu pisati kako bi se pokrenula priča o ovom traumatičnom događaju – rekla je mlada autorica te pojasnila kako joj je ovo prva napisana priča.  

Stellina mentorica Damira Nujić rekla je kako su sve prijavljene priče antiratne priče, bez obzira što govore o Domovinskom ratu.

- Prijavljene priče, njih 208, one su pokazatelj da je sjećanje i vrijednost Domovinskog rata očuvano. Sve prijavljene priče su antiratne. Bez obzira što govore o Domovinskom ratu, one govore kako trebamo cijeniti mir i slobodu koju danas uživamo – naglasila je Nujić.

Giana Marović Zeko rekla je kako ova kratka priča oživljava sjećanja.

- Svaka priča i nagrada ima svoju važnost i težinu, kako za našu učenicu Stellu kao neka osobna satisfakcija i poticaj za dalje, kako za našu školu tako i cjelokupnu lokalnu zajednicu. Priču možemo povezati i s nama koji našim mladima moramo biti poticaj, pratiti ih u njihovom radu i učenju kako bi došli do svoga konačnog cilja – rekla je ravnateljica Gimnazije Vukovar Giana Marović Zeko.

Pročitano 649 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI