Ispiši ovu stranicu

I biskupi protiv rezolucije Predraga Matića

Eurozastupnik Predrag Matić Fred iz Vukovara je Eurozastupnik Predrag Matić Fred iz Vukovara je HRV

Rezolucija hrvatskog eurozastupnika Predraga Matića o općem pravu na pobačaj, o kojoj bi trebao glasati Europski parlament u Bruxellesu, podijelila je saborske zastupnike.

Hrvoje Zekanović (Klub Hrvatskih suverenista) kazao je da se tim izvješćem želi naložiti svim članicama EU-a da abortus bude legalan i dostupan, odnosno želi se onemogućiti donošenje zakona kojim bi se štitio život te želi dokinuti pravo na priziv savjesti. Podsjetio je da je Slovačka nedavno rezolucijom odbacila to izvješće te najavio da će Hrvatski suverenisti predložiti slično po uzoru na tu zemlju.

Marija Selak Raspudić (Klub Mosta) rekal je da je Matićevo izvješće neprihvatljivo jer Europski parlament njime prekoračuje svoje ovlasti na područja u zakonodavnoj nadležnosti država članica.

Europski parlament ovaj tjedan bi trebao glasati o izvješću o ženskom seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima. U njemu se poziva da se ženama osigura “siguran i legalan pobačaj” te naglašava da su seksualna i reproduktivna prava temeljna prava žena. Autor izvješća i prateće rezolucije o općem pravu na pobačaj je SDP-ov eurozastupnik Fred Matić.

Komisija Hrvatske biskupske konferencije ocjenjuje da izvješće i predložena rezolucija sadrže brojne uznemirujuće elemente, a ne temelje se ni na jednom međunarodnom dokumentu. 

Iustitia et Pax stoga smatra da izvješće i pripadajuću rezoluciju eurozastupnici trebaju odbaciti jer su suprotni europskim i globalnim dokumentima. Brigu za zdravlje žena i djece treba usmjeriti prema stvarnim zdravstvenim problemima, a ne prema pobačaju i svjetonazorskim pitanjima.

Matićevo izvješće pod krinkom "brige za zdravlje žena" promovira ideološka i svjetonazorska pitanja, a pobačaj svrstava u "nepostojeća ljudska prava", tvrdi komisija.

Pročitano 535 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun