Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

Potvrđena presuda Soldatoviću za zločin u Bogdanovcima

Apelacijski sud u Beogradu, Odjeljenje za ratne zločine, 11. lipnja 2021. godine donio je drugostupanjsku presudu kojom žalbu Boška Soldatovića odbacuje kao neosnovanu te potvrđuje prvostupanjsku presudu kojom je Soldatović osuđen na 15 godina zatvor za zločin počinjen u Bogdanovcima  u studenome 1991. U istoj presudi odbijena je i žalba tužitelja za ratni zločin koji je predlagao da se prvostupanjska presuda od 15 godina zatvora preinači na kaznu zatvora od 20 godina. Posljednji zapovjednik obrane Bogdanovaca, Ivan Matković Lasta pozdravio je presudu iako kaže kako je ona pomalo zakašnjela:

-Prošlo je puno vremena, mnogi od obitelji stradalnika nisu više živi kako bi dobili  barem neku zadovoljštinu za strahote koje su članovi njihovih obitelji proživjeli nakon pada Bogdanovaca 1991. rekao je Matković.

Dodao kako Soldatović nije jedini i kako je trebao odgovarati i zapovjedni vrh jer je on također odgovoran za počinjene zločine u Bogdanovcima. Podsjetimo,  10. studenoga 1991. nakon sloma obrane Bogdanovaca te ulaska okupatorske vojske u selo, protivno svakoj ljudskosti i humanosti, počinjen je jedan od najvećih ratnih zločina u Domovinskome ratu, a o kojemu se u široj hrvatskoj javnosti malo govori i malo zna. 

Nakon zarobljavanja i zlostavljanja deset mještana, devet njih je strijeljano, a pošteđena je jedino žena koja je prošla stravične torture. Bezumno i bezrazložno ubijeno je pet žena, a najstarija, Đulja Barlecaj imala je devedeset i četiri godine.  Tijekom Domovinskog rata, uz Vukovar, i Bogdanovci su bili simbolom otpora velikosrpskom agresoru, a u obrani sela sudjelovalo je tek dvjestotinjak branitelja među kojima su, osim Bogdanovčana bili i pripadnici Zbora narodne garde, specijalne policije, MUP-a i HOS-a. Ukupno, poginulo ih je 129, 40 branitelja i 89 mještana.

Pročitano 735 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI