Ispiši ovu stranicu

Izdana lokacijska dozvola za istražnu bušotinu geotermalne vode Babina Greda

Izdana lokacijska dozvola za istražnu bušotinu geotermalne vode Babina Greda Foto: Arhiv HRV-a

Projekt Istraživanje i eksploatacija geotermalnog potencijala na području Vukovarsko-srijemske županije, zbog svoje je važnosti i potencijalno značajnog utjecaja na gospodarski razvoj, otvaranje novih radnih mjesta, privlačenja ulaganja i općenito podizanje životnog standarda, određen kao strateški projekt Vukovarsko-srijemske županije. Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja izdalo je lokacijsku dozvolu za istražnu bušotinu geotermalne vode Babina Greda.

- Prva je to takva dozvola u RH nakon rata, a ako se uzme u obzir i činjenica da je Babina Greda prvo mjesto u Hrvatskoj koje je Europska komisija proglasila selom mjeseca, ne čudi da je koncept pametnog sela ovdje potpuno zaživio - naglašava načelnik općine Babina Greda Josip Krnić

Očekuje i odobrenje sredstava za bušotine te u idućih šest mjeseci do godine dana postavljanje tronjeva i početak bušenja.

Svrha je projekta održivi gospodarski razvoj i podizanje životnog standarda stanovništva općine i županije. Opravdanost projekta se očituje kroz dvije činjenice, prvenstveno postojanje prirodnog bogatstva koje se ne koristi i kvaliteta životnog standarda na području općine i županije koji u mnogome zaostaje za prosjekom Republike Hrvatske i pogotovo za prosjekom EU. Kako se može doznati iz babogredske lokalne uprave, kada se provedu istražni radovi i izgrade duboke bušotine, eksploatacija geotermalne vode traje desetljećima bez značajnijih ulaganja, pogotovo jer se radi o arteškom izvoru. S obzirom da je riječ o zatvorenom ciklusu odnosno ohlađena voda se vraća u ležište na ponovno zagrijavanje, ne ispušta se na površini čime se ne smanjuje količina vode u ležištu, toplinska energija će, putem geotermalne vode kao medija, dolaziti na površinu i osiguravati svoje iskorištavanje sve dok se ležište tj. stijene na dubini i do 4.000 metara ne ohlade a za što je vremenski rok prilično dalek tj. nema ga. Ukupna vrijednost projekta je 2.130.000 kuna, a iznos EU sufinanciranja je 1.810.500 kn.

Pročitano 665 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar