Ispiši ovu stranicu

Mobilnu telefonsku pomoć u kući koristi deset osoba u Vukovaru, Vinkovcima i Osijeku

Mobilnu telefonsku pomoć u kući koristi deset osoba u Vukovaru, Vinkovcima i Osijeku Foto: Udruga za pomoć i podršku žrtvama

U Udruzi za podršku žrtvama i svjedocima u tijeku je druga godina provedbe trogodišnjeg projekta (RE)aktivacija starijih osoba!', a kojega financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u okviru poziva Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici. Projekt se provodi u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Vukovar i Domom za starije osobe Primum.

- Opći je cilj projekta širenje socijalnih usluga u zajednici osobama starije životne dobi, podrška deinstitucionalizacije i aktivnog uključivanja starijih osoba u društvo kroz usluge i inovativne modele uključivanja. U tom smislu provodimo različite aktivnosti od organiziranja i provedbe kreativnih i edukativnih radionica i edukacija za osobe starije životne dobi, preko pružanja pravne i psihološke pomoći i podrške osobama starije životne dobi do monitoriranja inovativnog pristupa socijalnom uključivanju takvih osoba korištenjem moderne tehnologije. Tu smo aktivnost nazvali Mobilna halo pomoć u kući. Kroz projekt jačamo i mrežu s pružateljima socijalnih usluga u zajednici kroz partnerstava i mrežu podrške i suradnje, a dio aktivnosti je i promocija projekta te evaluacija – pojasnila je Melita Bošnjak iz Udruge za podršku žrtvama i svjedocima, voditeljica Referentnog centra Vukovar.

PRITISKOM NA SOS TIPKU POZIVA SE DOJAVNI CENTAR

Inače, spomenutu mobilnu telefonsku pomoć u kući uveli su u prvoj godini provedbe projekta kao inovativni način komunikacije. Pribavili su mobilne komunikacijske aparature s pripadajućim SIM karticama i bonovima potrebnim za rad SIM kartice putem koje pritiskom na SOS tipku, uređaj šalje podatke o GPS lokaciji korisnika i poziva dojavni centar u Domu za starije osobe Primum, a koji odmah po dojavi pristupa pružanju pomoći putem telefona.

- Iz dojavnoga centra upućuje se osoba od povjerenja koju je korisnik naveo i prema potrebi pozivaju se hitne službe, a sve kako bi se pomoć pružila u okviru tzv.zlatnog sata što je bitno da se ne razviju komplikacije i predstavlja glavni preduvjet da osoba nastavi samostalni život. Svemu je tome dakako cilj da starije osobe što dulje ostanu u vlastitim domovima kao i prevencija određenih teških zdravstvenih stanja do kojih može doći ukoliko se osobi u ugrozi pravovremeno ne pruži odgovarajuća zdravstvena skrb i pomoć. Kroz suradnju s udrugama koje skrbe o starijim osobama i putem informacija o korisnicima usluga pomoći u kući, utvrđeno je deset korisnika koji imaju veliku potrebu za uređajima i to u Vukovaru, Vinkovcima i Osijeku. Kod svakog korisnika obavljena je edukacija o načinu korištenja uređaja i pružanja pomoći putem telefona te im je aparat predan na korištenje – pojasnila je Bošnjak.

Korisnicima su osigurane kartice s telefonskim brojem te minute odnosno bonovi za razgovor koje su ograničene samo na upućivanje sos poziva i testiranje uređaja. Kroz svo vrijeme provedbe projekta monitorira se sustav mobilne pomoći u kući kako bi se na vrijeme mogao popraviti ukoliko dođe do poteškoća ili situacije da je usluga onemogućena korisnicima tijekom 24 sata.

RADIONICE ZA REAKTIVACIJU, EDUKACIJE ZA INFORMIRANOST

Vezano uz spomenute kreativne radionice za osobe starije životne dobi Bošnjak najavljuje da će biti organizirane u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji s ciljem bolje socijalne uključenosti osoba starije životne dobi kroz druženja na tim radionicama kao i učenja novih, kreativnih načina izražavanja kroz likovne, plesne i nutricionističke aktivnosti što je od iznimne važnosti za reaktivaciju i uključivanje osoba treće životne dobi u socijalne procese.

S druge pak strane, bit će održane i tri edukacije i to o pravima osoba starije životne dobi u odnosu na problematiku s uzdržavanjem, skrbi nad starijim osobama, pravima iz sustava socijalne skrbi, o prevenciji nasilja nad starijima kroz edukacije o pravnim mogućnostima raspolaganja imovinom za života, ugovorima o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju, oporučnom nasljeđivanju i anticipiranom pristanku, a najavljena je i motivacijska edukaciju pod nazivom Aktivacijom do duljega života- motivacijska edukacija.

- Edukacije su važne za korisnike u odnosu na podizanje razine informiranosti o načinima raspolaganja imovinom za vrijeme života, preventivnom djelovanju na informiranost korisnika u odnosu na sprječavanje nasilja nad starijima kroz informiranje o pravima i načinima zaštite, socijalnim pravima. Također, pravna i psihološka podrška je aktivnost u ovom projektu koja će omogućiti osobama starije životne dobi pravnu i psihološku informiranost kao alat kojim će moći ostvarivati svoja prava i podići bolju informiranost. Kroz svo vrijeme provedbe projekta promovirat ćemo provedene projektne aktivnosti radi bolje informiranosti i uključivanja osoba starije životne dobi u projektne aktivnosti kako bismo ih u što većem broju uključili u edukacije, radionice, informirali i pomogli u zaštiti prava – naglasila je Bošnjak.

 

 

Pročitano 453 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar