Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109
Ispiši ovu stranicu

Udio delta varijante i dalje raste

Ministar zdravstva Vili Beroš Ministar zdravstva Vili Beroš Foto: Arhiv HRV-a

Prema rezultatima najnovijeg sekvenciranja uzoraka koji su poslani 20. srpnja, 13 posto uzoraka je bilo zaraženo alfa varijantom, a 84 posto s dokazanom delta varijantom, što znači da u Hrvatskoj udio nove varijante i dalje raste, izvijestio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite, prenosi HINA.

Ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije Stožera istaknuo je kako je Hrvatska prema najnovijoj karti ECDC-a i dalje na vodećem mjestu - ostali smo u narančastoj zoni i bilježimo najmanji dnevni rast zaraženih od konkurencije. 

- Ta činjenica nas je utvrdila u statusu najsigurnije turističke destinacije. To je od iznimne važnosti i razlog je za zadovoljstvo, ali i za oprez - rekao je.

Dodao je kako je u Hrvatskoj preko milijun turista što sa sobom nosi povećani rizik za prijenos bolesti, stoga to mora biti upozorenje na pridržavanje mjera i cijepljenje kako bismo imali siguran turizam.

Beroš je ponovno apelirao na starije građane da se cijepe kako bi zaštitili svoje živote te rekao kako su pokrenuli dodatnu akciju aktiviranja patronažne službe, odnosno 1200 patronažnih jedinica koje će, ako treba, ići od vrata do vrata i starije podsjećati na važnost cijepljenja. 

Izvijestio je kako je preko 81,4 posto liječnika cijepljeno najmanje jednom dozom, a razgovaraju i o koracima koje će poduzeti kako bi promovirali cijepljenje među medicinskim sestrama. Dodao je kako su na Znanstvenom savjetu apostrofirali pametnu upotrebu covid potvrda kao nešto što će poticati zdravstvenu sigurnost u zdravstvenom sustavu.

Upitan o obveznom cijepljenju za pojedine sektore, naveo je kako obaveza u ovom trenutku nije izgledna, već dominira razmišljanje o pametnoj upotrebi covid potvrda koje i necijepljenima omogućavaju radne aktivnosti.

Pročitano 426 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI