Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 111
Ispiši ovu stranicu

Gradonačelnik Penava upalio je svijeće povodom obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima - nacizma, fašizma i komunizma

Gradonačelnik Penava upalio je svijeće povodom obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima - nacizma, fašizma i komunizma FOTO: Žana Kunji

Totalitarni i autoritarni režimi u prošlom stoljeću u Europi i u Hrvatskoj doveli su do tragičnih stradanja, likvidacija političkih neistomišljenika, progona te do kršenja ljudskih prava i temeljnih sloboda. Na današnji dan, 23. kolovoza, obilježava se Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

Tim povodom gradonačelnik Ivan Penava upalio je svijeće podno Križa na ušću Vuke u Dunav. Iskazao je pijetet žrtvama te osudio zločine svih nedemokratskih režima u prošlom stoljeću.

- U modernoj Hrvatskoj je bitno naglasiti i njegovati kulturu sjećanja na sve žrtve totalitarnih režima. Trebamo se sjećati tih režima u kontekstu nečega crnog i negativnog, nečega što se nikada ne bi trebalo ponoviti - rekao je Penava te dodao kako građani Hrvatske trebaju biti apsolutno protiv bilo kakvog uljepšavanja slike komunizma pod pokušajem da se to progura kao nešto prihvatljivo i normalno.

Gradonačelnik se zahvalio svim braniteljima koji su se u Domovinskom ratu izborili za slobodnu i demokratsku Hrvatsku u kakvoj danas živimo.

- Za sve nas sloboda i demokracija započinje s devedesetim godinama, s osnivanjem moderne Hrvatske države. Za osudu je sve prije toga i neka to ostane zauvijek povijesna okolnost, da se takvo nešto nikada ne ponovi. Ostanimo živjeti u pluralnom i demokratskom ozračju kakvo treba vladati i vlada u Hrvatskoj - zaključio je Penava.

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih sustava utvrđen je Deklaracijom Europskog parlamenta iz 2008. o proglašenju 23. kolovoza europskim danom sjećanja na žrtve staljinizma i nacizma. Potvrđen je Rezolucijom Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu iz 2009., a 2011. Hrvatski sabor proglasio je 23. kolovoza spomendanom na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima i u Republici Hrvatskoj.

Pročitano 488 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI