Ispiši ovu stranicu

Obilježena 30. godišnjica stradanja Luke Andrijanića, jednog od heroja obrane Vukovara

Obilježena 30. godišnjica stradanja Luke Andrijanića, jednog od heroja obrane Vukovara Foto: Grad Slavonski Brod

U organizaciji Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata – Gradski ogranak Vukovar, na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu obilježena je 30. godišnjica stradanja Luke Andrijanića, jednog od istinskih heroja obrane grada Vukovara.Više u prilogu kolegice Sandra Grgić.

U lipnju 1991. godine tada devetnaestogodišnji Luka Andrijanić došao je braniti Vukovar iz rodne Velike Brusnice u Bosni. Pristupio je 4. bojni Treće gardijske brigade i pridružio se odvažnoj skupini branitelja Borova naselja. Samo nekoliko mjeseci prije toga izišao je iz JNA na Batajnici sa znanjem i iskustvom vrhunskog protuavionca, kao najbolji u klasi. Tijekom obrane od napada neprijateljskog zrakoplovstva, u razdoblju od samo nekoliko dana u kolovozu 1991., Luka je oborio četiri aviona. Ipak, poginuo je 20. rujna 1991. godine, samo tri dana pred svoj 20. rođendan.

- Luka, ne samo da je bio pripadnik 4. bojne Treće gardijske brigade on je bio istinski dragovoljac. On i ostali pripadnici narodne garde ne razmišljajući, ne kalkulirajući stavili su svoje živote na raspolaganje i pijedestal za Republiku Hrvatsku – rekao je predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Josip Jakobović.

U znak sjećanja na njegovu hrabrost i žrtvu u obrani Republike Hrvatske, svijeće i vijence danas su na njegovom grobu u Slavonskom Brodu položili Lukini roditelji i brat, brojna izaslanstva, njegovi bivši suborci te članovi Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata.

Pročitano 492 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI