Ispiši ovu stranicu

Neprimjereno mala sredstva za obitelji ubijenih na Ovčari i u Sotinu

Neprimjereno mala sredstva za obitelji ubijenih na Ovčari i u Sotinu Foto: Sandra Grgić

Predstavnici Fonda za humanitarno pravo iz Beograda te predstavnici obitelji nestalih i ubijenih mještana Sotina održali su konferenciju za novinare na kojoj su izvijestili javnost kako je Ministarstvo obrane Republike Srbije isplatilo nematerijalnu štetu za tri obitelji ubijenih na Ovčari i u Sotinu 1991. godine.

Igor Matijašević, jedan od predstavnika članova obitelji tužitelja rekao je kako je ukupno u postupku bilo 12 tužbi od kojih su za tri donesene pravomoćne presude.

- Tri su obitelji dobile pravomoćne presude i dobile su isplate. Isplate su takve kakve jesu, neprimjereno niske, ali važno je naglasiti da je Republika Srbija priznala svoju odgovornost za počinjene zločine u Sotinu i na Ovčari. Ovime smo osigurali ostalim obiteljima da i u budućnosti ishode svoja prava. Mi imamo još jednu tužbu koja je pravomoćna, ali je u reviziji, dvije su tužbe u procesu i pet je drugostupanjskih presuda – rekao je Matijašević dodajući kako je ubijeno 57 mještana Sotina od kojih tužbe za isplatu nematerijalne štete mogu podnijeti samo njih 16 jer za ostale nije do sada utvrđeno ništa.

Izvršna direktorica Fonda za humanitarna prava Ivana Žanić pojasnila je kako su 2003. godine za ratne zločine na Ovčari podignute kaznene prijave, a tužbe za isplatu nematerijalne štete pokrenute su 2018. godine.

- Sve je to posljedica inertnosti, prije svega, srpskih institucija u istraživanju i procesuiranju ratnih zločina osoba koje se nalaze na srpskom teritoriju. Usprkos tome, ove dvije krivične presude poslužile su nam kao pravna osnova da članovi obitelji ubijenih na Ovčari i u Sotinu ostvare naknadu štete odnosno pravo na reparacije. Te dvije presude dokaz su da su TO i postrojba Leva supoderica djelovale pod okriljem JNA. Slijedom toga Srbija je dužna isplatiti troškove obiteljima. Mi smo nakon skoro 30 godina uspjeli – rekla je Ivana Žanić.

Pravni zastupnik obitelji žrtava, Mihajlo Pavlović istaknuo je kako su isplaćena sredstva za nematerijalnu štetu neprimjereno mala. 

- Standardi Suda za ljudska prava govore o iznosima od oko 20.000 eura za isplate takvih šteta i mi smo toliko i tražili no, u prosjeku, isplaćeno je po članu obitelji oko 7.000 eura. Tih 7.000 eura je neprimjereno malo, ali smo mi pokrenuli daljnji postupak na Ustavnom sudu u Beogradu gdje smo pojasnili kako su dosuđeni iznosi neprimjereno niski – pojasnio je Pavlović te podsjetio na slučaj Brdar protiv Hrvatske gdje je obitelji čovjeka koji je ubijen u kolovozu 1995. godine, a koji se i dalje vodi pod nestalima, isplaćeno 23.000 eura. Toliko bi  trebao biti i nekakav standard u Srbiji.

Pročitano 442 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI